Waarom negatieve rente?

Op dit moment ontvangt u geen of nauwelijks rente over uw spaargeld. Sterker nog, soms moet u betalen over uw eigen spaargeld. Dit komt omdat banken negatieve rente rekenen. De reden hiervoor is dat banken inkomsten missen, maar wel hogere kosten hebben. Banken stallen geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de ECB brengt rente in rekening voor het stallen van geld door de banken. Daarnaast is de rente op alle soorten leningen erg laag.

Een voordeel hiervan is dat het kopen van een huis op dit moment heel gunstig is. De hypotheekrente is immers historisch laag. In 20 jaar tijd is de rente van meer dan 6% gedaald naar ongeveer 1,5%. Omdat spaarrente de trend van de hypotheekrente volgt, maar altijd lager is dan de hypotheekrente, is de negatieve rente ontstaan.

U zult denken dat als u geen groot vermogen op een bankrekening heeft staan, u niet te maken krijgt met negatieve rente. Echter, als u pas een huis heeft gekocht of binnenkort gaat kopen, krijgt u wel te maken met deze negatieve rente.

Hoe kan dat dan?

Als u een huis koopt, moet u een waarborgsom van 10% van de aankoopwaarde, de aankoopsom en geld uit een hypothecaire lening op de derdengeldenrekening van de notaris storten. Deze derdengeldenrekening (kwaliteitsrekening) is bedoeld voor alle gelden van of voor partijen bij een notariƫle akte. Dit geld is dus niet van het notariskantoor zelf. Omdat er meerdere mensen een huis kopen, staat op deze rekening al snel een groot bedrag. Dat dit geld van verschillende klanten is, maakt de bank voor de heffing van de negatieve rente niks uit. Sommige banken rekenen over bedragen van 1 miljoen euro of zelfs vanaf de eerste euro negatieve rente.

Gemiddelde rente

Notariskantoren rekenen de gemiddeld te betalen rente over een periode uit. Dit bedrag wordt als negatieve rente op de nota van afrekening opgenomen.

Zo kan het dus voorkomen dat u geen groot vermogen heeft, maar toch negatieve rente moet betalen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op