Een samenlevingscontract, ook wel samenlevingsovereenkomst genoemd, is een notariële akte waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over diverse (financiële, juridische en praktische) zaken waar u mee te maken krijgt als u gaat samenwonen. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat één van u het huis uit moet als één van u beiden komt te overlijden.

Waarom hebben wij een samenlevingscontract nodig?

Met het maken van een notarieel samenlevingscontract kunt u veel ellende voorkomen en kunt u bovendien genieten van fiscale voordelen. U kunt hierbij denken aan:

1. De woning

Als u samenwoont, betekent dit niet automatisch dat u beiden huurder of eigenaar van de woning bent. Bij een huurwoning is de ondertekenaar van het contract de huurder en bij een koopwoning staat in de leveringsakte wie de eigenaar is. Bij overlijden van één van u kunnen er gekke situaties ontstaan: u mag bijvoorbeeld niet meer in de (huur)woning blijven wonen of u kunt de woning niet meer betalen.

2. Bezittingen en schulden

Volgens de wet is alles wat u samen koopt en betaalt van u beiden. Alles wat u zelf gekocht heeft, bijvoorbeeld al voordat u ging samenwonen, blijft van u. In een samenlevingsovereenkomst kunt u dit anders regelen. Wel is het noodzakelijk dat u kunt bewijzen wat van u is en wat van uw partner is.

Let op: als één van u schulden maakt tijdens het samenwonen, is de ander ook aansprakelijk voor deze schulden.

3. Erven

In een samenlevingsovereenkomst kunt u opnemen dat u beperkt van elkaar erft: alleen de gezamenlijke bezittingen kunnen aan de ander laten “verblijven”. In een samenlevingsovereenkomst kunt u niet regelen dat u elkaars erfgenaam wordt. Dit moet u in een testament regelen.

4. Scheiden

Mocht het toch niet goed gaan en u besluit uit elkaar te gaan, dan staat in uw samenlevingsovereenkomst hoe een scheiding geregeld is. Let op: als u kinderen heeft, dan moet u wel naar de rechter voor een ouderschapsplan.

5. Partnerpensioen

Ook wel nabestaandenpensioen genoemd. Als één van u komt te overlijden, dan vervalt er één inkomen. Om dit op te vangen, kunt u elkaar tot pensioengerechtigde benoemen. Dan ontvangt u maandelijks een bedrag van de werkgever van de overledene. Pas als u zelf overlijdt of u niet meer aan de voorwaarden voldoet, vervalt deze uitkering.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontact staan alle afspraken die u maakt als u gaat samenwonen. Afspraken over de kosten van de huishouding, of u in het huis mag blijven wonen bij overlijden van één van u, of de één meer geld heeft ingebracht dan de ander bij de aankoop, etc. Ook staat er in wat u moet doen als uw relatie eindigt.

jong stel dat net een huis heeft gekocht ondertekent een samenlevingscontract

Wanneer moeten wij een samenlevingscontract opstellen?

Eigenlijk heel simpel: altijd als u gaat samenwonen. Het maakt niks uit of u in een koop- of een huurhuis gaat wonen.

Waar moeten wij een samenlevingscontract opstellen?

Een samenlevingscontract moet bij een notaris worden opgesteld. U komt langs om alle mogelijkheden en uw wensen te bespreken met de (kandidaat)notaris. Naar aanleiding van deze bespreking wordt er een samenlevingscontract opgesteld en wordt het concept van de akte naar u toegestuurd. U kunt thuis rustig de inhoud nalezen. Als u dit gedaan heeft, maakt u een afspraak voor het ondertekenen van de akte. U komt dan nog één keer langs om te tekenen.

Samenlevingscontract met kind

Als u samen of één van u één of meerdere kind(eren) heeft, is het verstandig om naast uw samenlevingsovereenkomst ook testamenten op te laten stellen. Doet u dit niet, dan kan het voorkomen dat bij overlijden van één van u uw partner geen erfgenaam is, maar uw kind wel. In het samenlevingscontract kunt u namelijk wél regelen dat na uw overlijden de woning, uw vermogen en uw inboedel naar uw partner gaat maar alles wat hier buiten valt (bijvoorbeeld een auto op uw naam) gaat naar uw andere erfgena(a)m(en). Zo kan het dus voorkomen dat uw partner geen auto heeft, maar uw 3-jarige kind wel.

Wat kost een samenlevingscontract?

De kosten voor een samenlevingsovereenkomst zijn afhankelijk van uw wensen, hoe minder u wilt regelen, hoe goedkoper. Bij Abma Schreurs Notarissen kunt u al een samenlevingscontract laten opstellen vanaf € 578,65. Voor het aanvragen van een offerte klikt u hier.

Belastingvoordeel met een samenlevingscontract

Stel, uw partner komt te overlijden, er is géén notarieel samenlevingscontract, en u ontvangt de erfenis, dan moet u het volledige bedrag aan erfbelasting afdragen aan de belastingdienst. Heeft u wél een notarieel samenlevingscontract, dan komt u in aanmerking voor een belastingvrijstelling van € 633.014 (2015) op de erfenis.

Is het verplicht?

Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract zelfs verplicht om uw partner aan te kunnen melden voor het nabestaandenpensioen. Zonder samenlevingscontract is er dus géén recht op pensioen voor degene die achterblijft

Samenlevingscontract opstellen: direct contact

Voorkom juridische problemen en stel een notarieel samenlevingscontact op. Wilt u meer advies en informatie ontvangen over de onderdelen die u kunt opnemen in een notarieel samenlevingscontract? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of bel ons direct via 088-4334333.

Samenwonen is een leuke, grote stap. U gaat samen een leven beginnen en dingen regelen hoort daarbij. U vraagt zich waarschijnlijk af: heb ik een samenlevingscontract nodig? Het antwoord daarop is eigenlijk bijna altijd ja!

Doe de check en kijk gelijk wat het kost!

Doe de check

Neem contact op