Een nieuwe stap in uw leven: samenwonen. In deze fase van uw leven bent u vaak nog verliefd, gaat alles zonder ruzie en lijkt een samenlevingscontract nog niet noodzakelijk. Precies om die reden wonen veel stellen samen zónder dat ze een samenlevingscontract hebben opgesteld. Pas als het mis gaat blijkt een samenlevingscontract de uitkomst.

Gaat u uit elkaar, dan kunt u veel ruzie voorkomen met een samenlevingsovereenkomst. Stel, uw partner komt te overlijden, dan zijn uw rechten en nabestaandenpensioen beschermd door het samenlevingscontract.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Het samenlevingscontract biedt vele voordelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet

Bescherm uw erfgenamen en partner met een samenlevingscontract

Bent u niet getrouwd, dan erft u niet automatisch van elkaar: u erft alleen van elkaar als er een samenlevingscontract – of testament – is opgesteld. Wij beschrijven twee opties van bescherming als uw een samenlevingsovereenkomst opstelt:

Bescherming partner tegen erfgenamen

Stel, u komt te overlijden, woont samen met uw partner en kinderen en er is géén notarieel samenlevingscontract of testament opgesteld, dan erven uw kinderen alles. Heeft u geen kinderen? Dan gaat uw erfenis direct naar uw ouders, broers en zussen of andere naaste familie.

Voorkom vervelende situaties na het overlijden door een notarieel samenlevingsovereenkomst op te stellen en deze zaken hierin op te nemen. Niets vervelender wanneer uw erfgenamen voor nare situaties zorgen in het nadeel van uw achterblijvende partner.

Bescherming erfgenamen tegen partners

Heeft u samen kinderen dan adviseren wij altijd om in uw notarieel samenlevingscontract zaken op te nemen ter bescherming van uw erfgenamen.

Ruzie voorkomen als uw relatie stuk loopt

Voorkom vervelende rechtszaken door praktische zaken voorafgaand aan het samenwonen vast te leggen in een notarieel samenlevingscontract. In dit samenlevingsovereenkomst legt u samen de afspraken vast – wie krijgt welke spullen – voor het geval uw relatie wel stuk loopt en de communicatie minder goed verloopt.

Met een samenlevingscontract recht op nabestaandenpensioen

Stel, uw partner komt te overlijden, zit in een pensioenregeling en u heeft een notarieel samenlevingscontract. Dan is het in de wet zo geregeld dat u recht heeft op een nabestaandenpensioen.

Let op! Samenlevingscontract verplicht

Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract zelfs verplicht om uw partner aan te kunnen melden voor het nabestaandenpensioen. Zonder samenlevingscontract is er dus géén recht op pensioen voor degene die achterblijft.

Belastingvoordeel met een samenlevingscontract

Stel, uw partner komt te overlijden, er is géén notarieel samenlevingscontract, en u ontvangt de erfenis, dan moet u het volledige bedrag aan erfbelasting afdragen aan de belastingdienst.

Heeft u wél een notarieel samenlevingscontract, dan komt u in aanmerking voor een belastingvrijstelling van € 633.014 (2015) op de erfenis.

Kinderen en een samenlevingscontract

Met een notarieel samenlevingscontract kunt u samen vastleggen dat uw kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden. Zijn er stiefkinderen, dan is een samenlevingscontract – of testament – extra belangrijk.

Tip! Minder werken

Als er kinderen komen, gaat misschien één van u minder werken. Dit kunt u compenseren door in uw samenlevingscontract een inkomens- en/of alimentatieregeling vast te leggen. Zonder samenlevingscontract – en testament – is bij het overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen op uw erfenis.

Het voordeel van een samenlevingscontract is dat u een regeling op maat kunt vastleggen over uw kinderen, zonder wettelijke regels.

Juridisch advies nodig?

Voorkom juridische problemen en stel een notarieel samenlevingscontact op. Wilt u meer advies en informatie ontvangen over de onderdelen die u kunt opnemen in een notarieel samenlevingscontract? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of bel ons direct via 088-4334333

Neem contact op