Waarom schenken?

Waarom en welk bedrag u wilt schenken is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is verstandig goed na te denken waarom u wilt schenken: kunt u het bedrag echt missen? Mocht u besluiten te schenken, dan moet u uiteraard ook kijken naar de gevolgen bij de verkrijger. Betrek uw notaris bij uw plannen.

Er zijn een aantal redenen om te schenken:

  • u wilt iemand tijdens uw leven bevoordelen in plaats van bij overlijden;
  • u bespaart belasting aangezien uw erfenis kleiner wordt;
  • u kunt iemand helpen bij de aankoop van een huis;
  • u kunt een goed doel steunen; et cetera.

Tip! Belastingvrij schenken

Door geld te schenken profiteert u van de – jaarlijkse – vrijstellingen voor schenkbelasting. De belastingdienst maakt onderscheid in vrijstellingen voor éénmalige schenkingen en vrijstellingen die elk jaar gelden. Lees bij de Belastingdienst de meest actuele bedragen voor vrijstellingen.

Schenken op ‘papier’

Als u een geldbedrag wilt schenken maar niet daadwerkelijk het bedrag wilt betalen, dan spreken we van een zogenaamde ‘papieren schenking’ doen. Zo blijft het bedrag in de portemonnee, maar maakt u wel gebruik van de vrijstellingen van de schenkbelasting. Voor de Belastingdienst is het wel verplicht om deze schenking in een notariële akte vast te laten leggen. Daarnaast moet u jaarlijks een rente van 6% betalen over het geschonken bedrag, zo bespaart u belasting voor uw erfgenamen.

Schenken aan een goed doel

Als u een goed doel wilt steunen kunt u door een schenking in een bepaalde vorm – een zogenaamde lijfrenteschenking – zelf inkomstenbelasting besparen. Op de site van de Belastingdienst kunt u opzoeken of het goede doel waaraan u wilt schenken ANBI is aangewezen. Is uw goede doel ANBI aangewezen, dan betaalt u geen schenk- en erfbelasting. ANBI goede doelen moeten op hun website verplicht een aantal gegevens publiceren:

  • wie de bestuurders zijn;
  • welke activiteiten het goede doel heeft ondernomen;
  • de financiële verantwoording;
  • het beloningsbeleid.

Meer lezen over de mogelijkheden om een goed doel tot erfgenaam te maken leest u hier.

Schenken en juridisch advies

Er zijn nog veel meer schenkingsmogelijkheden, neem contact op met onze experts voor de verschillende opties. Wij brengen graag persoonlijk in kaart wat de voor- en nadelen zijn van uw wensen.

Neem contact op