25 mei 2012 Nieuws

De veranderde regels voor de hypotheekrenteaftrek

Op 1 januari 2013 veranderen de regels voor de hypotheekrenteaftrek. Voor een hypotheeklening die in 2013 wordt afgesloten is alleen nog hypotheekrenteaftrek als het een hypotheek is waarop wordt afgelost. Het is verstandig om voor de jaarwisseling de nieuwe regels te bekijken, omdat het voor jouw situatie verstandig kan zijn voor 2013 actie te ondernemen.

Wij zetten de verschillende situaties op een rij. De Eerste Kamer spreekt zich in december uit over de hypotheekregels.

Ik heb een hypotheek

  • ik heb een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek: de hypotheekrenteaftrek verandert in 2013 in principe niet.
  • ik heb een hypotheek, maar die is niet aflossingsvrij: vanaf 2013 is er alleen nog hypotheekrenteaftrek voor hypotheekleningen waarop jaarlijks wordt afgelost. Voor hypotheekleningen die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten blijft de hypotheekrenteaftrek gelden, ook als niet jaarlijks wordt afgelost.

Ik doe aan banksparen of –beleggen voor de aflossing van mijn hypotheek. Ik heb een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)

In principe blijft de opbouw van het spaarsaldo of verzekering belastingvrij.
Als je deze kapitaalverzekering nu nog aangeeft in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) is het misschien verstandig de polis aan te passen, om ook voor de toekomst belastingvoordeel te hebben. Dit kan nog tot 1 april 2013.

Ik ga in 2013 een duurder huis kopen

Als je in 2012 nog een huis koopt, maar de lening pas in 2013 afsluit, geldt het volgende. Als je aan voorwaarden voldoet, is de rente van een aflossingsvrije hypotheek die je in 2013 afsluit toch nog aftrekbaar. Wij adviseren je daarom bij ons de koopovereenkomst vast te laten leggen zodat wij ervoor kunnen zorgen dat je onder voorwaarden van die regeling valt. Wil je dan wel voordat je een bod op een woning doet, contact met ons opnemen?

Ik ga in 2013 extra geld lenen om mijn huis te verbouwen

Als je nog in 2012 een schriftelijke afspraken maakt met een aannemer over de verbouwing, dan heb je in 2013 ook bij een aflossingsvrije hypotheek volledige hypotheekrenteaftrek. In het regeerakkoord zijn plannen opgenomen om vanaf 2014 de aftrek te beperken.

Ik ga voor het eerst een huis kopen

Als je in 2012 nog een huis koopt, maar de lening pas in 2013 afsluit, geldt het volgende. Als je aan voorwaarden voldoet, is de rente van een aflossingsvrije hypotheek die je in 2013 afsluit toch nog aftrekbaar. Wij adviseren je daarom bij ons de koopovereenkomst vast te laten leggen zodat wij ervoor kunnen zorgen dat je onder voorwaarden van die regeling valt. Wil je dan wel voordat je een bod op een woning doet, contact met ons opnemen? Koop je in 2013 het huis, dan val je onder de nieuwe hypotheekregels. Vanaf 2013 is er alleen nog hypotheekrenteaftrek voor hypotheekleningen waarop jaarlijks wordt afgelost.

Bij welke soorten hypotheekleningen wordt ook afgelost?

Dit is bijvoorbeeld bij een annuïteitenlening en een lineaire lening.

  • Bij een annuïteitenhypotheeklening moet elke maand niet alleen de rente worden betaald, maar ook worden afgelost. Dit gebeurt volgens een vast schema. In de eerste jaren wordt volgens het schema meer rente betaald dan aflossing. In de laatste jaren wordt juist meer aan aflossing dan aan rente betaald. De maandelijkse rente en aflossing wordt ‘annuïteit’ genoemd. Volgens de nieuwe regels moet de hypotheeklening na dertig jaar helemaal afgelost zijn.
  • Bij de lineaire lening wordt ieder jaar hetzelfde bedrag afgelost en na dertig jaar is de hele hypotheeklening terugbetaald. Voor deze leningen is hypotheekrenteaftrek ook na 1 januari 2013 toegestaan.

Ik ga in 2013 geld lenen van mijn ouders om een huis te kopen. Gelden dan ook de nieuwe hypotheekregels?

De nieuwe regels gelden voor alle leningen die je afsluit voor je woning. Als je bijvoorbeeld geld leent van je ouders voor de aankoop van je woning, is de rente die je betaalt alleen aftrekbaar als je ook aflost op deze lening. De Netwerknotaris kan adviseren.

Ik heb nu een spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek

In het regeerakkoord zijn plannen opgenomen om vanaf 2014 de aftrek te beperken.

In de nieuwe Belastingplannen zijn ook regels opgenomen voor:

  • de starterslening: speciaal voor starters die in 2013 een woning kopen.
  • de hypotheekrenteaftrek als je je oude woning nog niet verkocht hebt, maar al wel een nieuwe woning hebt gekocht. De minister heeft toegezegd hiervoor speciale regels te maken die tijdelijk zorgen voor aftrek van de rente van beide leningen.
  • de rente en kosten die betaald worden voor de aflossing van een restschuld. Als je na 28 oktober 2012 een woning verkocht hebt met verlies, is het mogelijk de rente en kosten van een lening om dit verlies te betalen af te trekken van de belasting. Dit is voor tien jaar mogelijk. De regering kijkt naar de mogelijkheden om dit mee te financieren bij een nieuwe hypotheek.
  • de huurprijs. Vanaf 1 januari 2013 gelden er ook nieuwe regels voor huurprijzen.

 

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook