24 mei 2024 Blog

Levenstestament laten opstellen als alleenstaande

Wanneer u niet getrouwd bent of geen relatie hebt dan is het raadzaam om uw belangen vast te leggen in een levenstestament. Zo bent u ervan verzekerd dat uw wensen volledig worden ingewilligd wanneer u dit zelf niet meer kunt. Dit geeft rust en zekerheid. Wij leggen u hieronder graag uit wat een levenstestament precies is en waarom het verstandig is om een levenstestament als alleenstaande af te sluiten.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament kunt u vastleggen wie uw medische, financiële en persoonlijke zaken voor u regelt wanneer u dit niet meer kunt. Dit geeft een hoop zekerheid en rust. U bent er zo immers van verzekerd dat uw wensen en belangen worden gerespecteerd wanneer u dit zelf niet meer kunt aangeven. Het verschil tussen een levenstestament en een gewoon testament is dat het levenstestament in werking treedt wanneer u nog leeft en het testament treedt in werking na uw overlijden. Het levenstestament stelt u op wanneer u nog wilsbekwaam bent en dus in staat om beslissingen te nemen over uw leven.

alleenstaande leest levenstestament

De voordelen voor alleenstaanden

Het opstellen van een levenstestament biedt alleenstaanden een aantal voordelen. Wij sommen de belangrijkste hieronder voor u op:

Zelfbeschikking

Wanneer je alleenstaand bent dan is er niemand die automatisch jouw belangen behartigt. Een levenstestament stelt je in staat om duidelijk vast te leggen wie jouw financiële en medische beslissingen neemt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Hierdoor behoud je de regie over je eigen leven, zelfs in onzekere tijden.

Medische zorg

Het is mogelijk om gedetailleerde instructies te geven over welke medische behandelingen je wel of niet wilt ontvangen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat je medische zorg krijgt die aansluit bij jouw persoonlijke wensen en waarden.

levenstestament ondertekenen

Financiële zekerheid

Het is aan te raden om een financieel vertegenwoordiger aan te wijzen, die ervoor zorgt dat jouw financiële zaken goed beheerd worden. Dit voorkomt dat je vermogen verkeerd beheerd wordt of dat rekeningen onbetaald blijven.

Persoonlijke wensen

Je kunt specifieke wensen vastleggen over je persoonlijke verzorging, woonomgeving en dagelijkse routines. Dit zorgt ervoor dat je levensstijl en voorkeuren gerespecteerd worden, zelfs als je zelf niet meer in staat bent om hierover te communiceren. Ook kun je er in vast laten leggen wie er bijvoorbeeld voor jouw huisdieren moet zorgen wanneer jij dit zelf niet meer kunt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan; wie krijgt er toegang tot jouw digitale accounts.

Levenstestament opstellen?

Wil je een levenstestament laten opstellen? Of ontvang je liever eerst wat meer informatie? Neem dan contact op via telefoonnummer 088-433 43 33 of mail ons via info@abmaschreurs.nl.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook