24 mei 2024 Blog

Levenstestament laten opstellen als echtpaar

Het opstellen van een levenstestament is misschien niet iets waar je als echtpaar vaak over nadenkt. Wellicht ga je ervan uit dat je, door te trouwen, alles goed geregeld hebt. Dit is helaas niet het geval. Zelfs wanneer je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt, is het aan te raden om ook een levenstestament op te laten stellen. Wij leggen je hieronder graag uit waarom.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen wanneer u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie. In een levenstestament kun je aangeven wie jouw belangen behartigt en welke wensen je hebt voor medische behandelingen, persoonlijke verzorging en woonsituatie. Het biedt gemoedsrust en zekerheid, zowel voor jezelf als voor je dierbaren, door ervoor te zorgen dat jouw wensen en belangen worden gerespecteerd, zelfs wanneer je dat zelf niet meer kunt aangeven. Het verschil tussen een levenstestament en een gewoon testament is dat een levenstestament in werking treedt wanneer u nog leeft en een testament treedt pas in werking na uw overlijden.

echtpaar ondertekend een levenstestament

De voordelen voor echtparen

Voor echtparen biedt het opstellen van een levenstestament een waardevolle zekerheid en gemoedsrust. Het zorgt ervoor dat de wensen van beide partners duidelijk en juridisch vastgelegd zijn voor situaties waarin één van hen niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen. Dit omvat belangrijke aspecten zoals medische behandelingen, financiële volmachten en persoonlijke verzorging. Door deze zaken vooraf te regelen, voorkom je misverstanden en onnodige stress. Naast deze voordelen is er ook een voordeel voor de erfbelasting indien een van u komt te overlijden.

Belangrijke onderdelen van een levenstestament

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om op te nemen in een levenstestament. Wij sommen ze hieronder voor u op:

Medische wensen

U kunt opnemen wat uw wensen zijn rondom reanimatie of levensbeëindiging. En wie toegang heeft toch uw medische dossiers.

levenstestament ondertekenen bij notaris

Financiële zaken

Wie is er verantwoordelijk voor de afhandeling van de financiële zaken? Wie mag uw vermogen beleggen of een schenking doen?

Persoonlijke zaken

Het is ook van belang om persoonlijke zaken op te nemen in een levenstestament. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale wensen voor de uitvaart. Maar ook: wie zorgt er voor de huisdieren? En wie geeft u toegang tot uw digitale accounts.

Levenstestament opstellen?

Wil je een levenstestament laten opstellen? Of ontvangt u liever eerst wat meer informatie? Neem dan contact op via telefoonnummer 088-433 43 33 of mail ons via info@abmaschreurs.nl.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook