Vanaf 17 augustus aanstaande verandert er e.e.a. in de regels rondom nalatenschap als u bezit heeft in landen binnen Europa. Deze nieuwe regels rond uw nalatenschap zijn eenvoudiger en duidelijker dan de huidige regels en belangrijk is dat het erfrecht van één land ook voor bezit in andere landen binnen de Europese Unie (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) geldt. Deze nieuwe regels vormen de Europese Erfrechtverordening.
Welk erfrecht
Welk erfrecht vanaf 17 augustus 2015 geldt voor uw nalatenschap, hangt af van:
- Uw rechtskeuze. In uw testament kunt u kiezen voor het erfrecht van het land waarvan u de nationaliteit heeft. Bent u Nederlander? Dan kunt u in uw testament de rechtskeuze maken voor het Nederlands erfrecht. Heeft u een dubbele nationaliteit? Dan maakt u een rechtskeuze voor één van deze landen. De rechtskeuze is geldig in alle landen binnen de EU (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk).
- Geen rechtskeuze. Maakt u geen rechtskeuze? Dan geldt automatisch het erfrecht van het land waar u woont (ook wel ‘gewone verblijfplaats’ genoemd). Dit is het land waarmee u op het moment van overlijden de meeste binding had. Om te bepalen welk land dit is, telt bijvoorbeeld hoe lang en hoe vaak u in een land verbleef. Of u er alleen maar voor werk woonde. En in welk land uw sociale leven of gezinsleven zich afspeelde.
Voordelen Europese Erfrechtverordening
- Eén testament voor uw hele nalatenschap, ook in andere EU-landen.
- Meer grip op wie uw bezit erft. Zo kunt u in een Nederlands testament vastleggen dat uw partner uw enige erfgenaam is.
- Niet alle landen kennen het geregistreerd partnerschap of het homohuwelijk. Met een rechtskeuze voor Nederland in uw testament kunt u uw partner erfgenaam maken, ook in de andere EU-landen.
- Eenvoudiger voor uw erfgenamen. Zij hoeven niet in alle gevallen meer naar notarissen in meerdere landen. Zij vragen na uw overlijden een Europese Verklaring van Erfrecht aan. Die is ook geldig in andere landen van de verordening.
Bezit buiten de lidstaten
Heeft u bezittingen in landen die niet vallen onder de Europese Erfrechtverordening, bijvoorbeeld Ierland of de Verenigde Staten? Dan verschilt het per land welk erfrecht voor de nalatenschap geldt. Ook bij bezit buiten de lidstaten is het soms zinvol om een Nederlands testament op te stellen met een rechtskeuze voor Nederland.
Vragen over nieuwe regels nalatenschap?
Bent u benieuwd of er voor u zaken veranderen n.a.v. van deze aangepast wetgeving? Abma Schreurs helpt u daarbij. Neem contact met ons op.