26 oktober 2017 Nieuws

Gaat u in 2018 trouwen? Let dan op de nieuwe regels!

Gaat u in 2018 trouwen? Gefeliciteerd! Wat een prachtige stap in uw leven. U heeft op dit moment vast uw handen vol aan alles wat er nog geregeld moet worden. Was u er in die drukte al op gewezen dat per 1 januari 2018 het huwelijksvermogensrecht gaat veranderen? Abma Schreurs vertelt u er graag meer over.

Wat verandert er per 1 januari 2018?

Stellen die in 2017 gaan trouwen en van tevoren niets regelen, trouwen automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat zij vanaf het ja-woord alle bezittingen en alle schulden, enkele uitzonderingen daargelaten, samen delen. Dit geldt ook voor de bezittingen en schulden die zij vóór het huwelijk ieder afzonderlijk hadden.

Per 1 januari 2018 gaat dit veranderen.

Trouwt u in 2018 en regelt van tevoren niets? Dan trouwt u automatisch in een zogenaamde ‘beperkte gemeenschap van goederen’.

De beperkte gemeenschap van goederen

De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden die u en uw partner vóór het huwelijk hebben gekregen niet in de gemeenschap van goederen vallen. Alle bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk krijgt vallen wel in de gemeenschap. Gaat u op enig moment scheiden? Dan moet u alleen laatstgenoemde bezittingen en schulden delen.

Uiteraard kunt u er nog wel voor kiezen om in volledige gemeenschap van goederen te trouwen, of op huwelijkse voorwaarden. Hiervoor moet u bij de notaris zijn. Kiest u voor huwelijkse voorwaarden? Dan kiest u zelf welke bezittingen en schulden van wie zijn, en op welke manier zij bij een eventuele scheiding verdeeld worden.

Voordelen van het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Het belangrijkste voordeel van de nieuwe regels is dat zij beter aansluiten bij de huidige moderne samenleving, waarin mensen financieel onafhankelijker van elkaar (willen) zijn, langer wachten met trouwen en/of meerdere keren trouwen.

Nadelen van de beperkte gemeenschap van goederen

Het wetsvoorstel is in de Eerste Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen (38 stemmen voor; 37 stemmen tegen). Dat betekent dat er ook nadelen van de nieuwe wetgeving te noemen zijn. Zo wordt er gevreesd voor uitvoeringsproblemen en een administratieve rompslomp: als stellen niets regelen en dus trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen, moeten zij voorafgaand aan het huwelijk eigenlijk goed administreren welke bezittingen en schulden van wie zijn. Doen zij dat niet? Dan kan de verdeling bij een eventuele scheiding nog wel eens problematisch worden.

Meer weten?

Abma Schreurs organiseert de komende weken op drie verschillende tijdstippen en locaties bij u in de buurt het seminar ‘Huwelijksvermogensrecht, nieuwe huwelijksregels per 1 januari 2018’.
Eén van de notarissen van Abma Schreurs praat u daar graag bij over deze én andere wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht. Ook heeft u tijdens dit seminar de mogelijkheid om vrijblijvend vragen over uw eigen situatie te stellen.

Het seminar is gratis. U bent van harte welkom op:

  • 7 november in Purmerend
  • 14 november in Edam-Volendam
  • 23 november in Hoorn
Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook