23 mei 2015 Bedrijf en beroep

Certificeren van aandelen

Certificeren van aandelen kan interessant zijn als u aandeelhouder bent. Bijvoorbeeld in het kader van bedrijfsopvolging of als u anderen (bijvoorbeeld werknemers) financieel wilt laten deelnemen aan uw onderneming.

Als u aandelen heeft in een B.V., dan bent u aandeelhouder. Als aandeelhouder heeft u enerzijds financiële rechten (recht op winst) en anderzijds zeggenschapsrechten (stemrecht). Door aandelen te certificeren, worden de financiële rechten van de zeggenschapsrechten gesplitst.

Certificeren

Het certificeren gaat als volgt. Er wordt door een notariële akte een stichting Administratiekantoor opgericht. De aandeelhouder draagt de aandelen over aan deze stichting. In ruil daarvoor krijgt de aandeelhouder de certificaten van aandelen terug. De aandeelhouder wordt daarmee van aandeelhouder certificaathouder. De zeggenschapsrechten zijn verbonden aan de aandelen, zodat het bestuur van de stichting voortaan het stemrecht uitoefent. In veel gevallen is de voormalige aandeelhouder bestuurder van de stichting. De financiële rechten zijn verbonden aan de certificaten, zodat de winst wordt uitgekeerd aan de certificaathouder.

Certificaten van aandelen verkopen

Zodra er certificaten zijn, kunt u deze overdragen aan derde(n). Deze derde(n) zijn dan bij uw onderneming betrokken maar hebben (nog) geen zeggenschap. Een bedrijfsoverdracht waarbij de zeggenschap in etappes bij de opvolger terecht moet komen, kan hierdoor soepel verlopen. In verband met werknemersparticipatie wordt ook vaak gekozen voor certificering. In onze praktijk zien we daarnaast het certificeren als een ouder zijn kinderen een ‘belang’ in zijn onderneming wil schenken. Bij een onverwacht overlijden heeft certificering het voordeel van de continuïteit van de onderneming. Als er meerdere aandeelhouders zijn, ligt onenigheid over de bedrijfsvoering op de loer.

Certificeren van aandelen uitbesteden?

Wilt u het certificeren van aandelen uitbesteden? Dan laat u dit natuurlijk doen bij een notaris waar dit op de juiste manier gebeurt. Wij doen het graag en doen het graag goed. Dat is ons motto. Wij kunnen u verder over de certificering informeren en adviseren. Het certificeren van aandelen is namelijk misschien ook wel wat voor u. De certificering van aandelen kunnen wij zo inrichten dat deze aansluit bij uw persoonlijke situatie. Neem direct vrijblijvend contact op via 088-4334333 of via onderstaand contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Brochure afbeelding
Download brochure