22 mei 2015 Mijn huis

Huis splitsen

Wilt u uw huis splitsen, zodat u het nieuwe gedeelte kunt verkopen of verhuren? Dan is het verstandig dat u eerst juridisch advies inwint. Abma Schreurs notarissen helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden voor u zijn om de woning te splitsen. Of lees gerust verder. We leggen het u graag uit.

Wat betekent een huis splitsen?

Door uw huis te splitsen of het gebouw waarvan u eigenaar bent te splitsen, kunt u ervoor zorgen dat er nieuwe gedeelte(n) ontstaan die u afzonderlijk kunt verkopen. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken. Het is verstandig ons in een vroeg stadium – bij de eerste plannen – in te schakelen.

In sommige gevallen kan de splitsing worden bereikt door uw woning/perceel gedeeltelijk aan de nieuwe eigenaar over te dragen. In andere gevallen moet de woning/gebouw in appartementsrechten worden gesplitst.

huis splitsen

Huis splitsen: de gedeeltelijke overdracht

Bij de gedeeltelijke overdracht adviseren wij over de onderverdeling van de twee of meer nieuwe gedeelten die aan nieuwe eigenaar/eigenaren worden overgedragen. Er komt vaak meer bij kijken dan bij een ‘gewone’ overdracht van een huis of een perceel.

Vaak is namelijk de woning of het perceel niet helemaal perfect te splitsen en moeten er gebruiksafspraken (deze worden ‘erfdienstbaarheden’ genoemd) worden gemaakt, bijvoorbeeld over een voetpad, brandgang of gezamenlijke toegang. Deze afspraken leggen wij voor u vast in een notariële akte. Daarnaast adviseren en regelen wij bij het Kadaster de uitmeting van de nieuwe gedeelten.

Splitsing in appartementsrechten

Bij de splitsing in appartementsrechten moet nauwgezet een procedure worden gevolgd waarbij geen stappen kunnen worden overgeslagen. Het is daarom aan te bevelen ons in een vroeg stadium in te schakelen. Er moeten namelijk zaken worden geregeld zoals:

  • Het vragen van toestemming aan de bank die hypotheek heeft
  • Het aanvragen van uitmeting, complexnummers en andere zaken bij het Kadaster
  • Het aanvragen van de goedkeuring van de splitsingstekening bij het Kadaster

Wij denken ook onder meer aan het aanvragen van een eventuele splitsingsvergunning bij de gemeenten en denken met u mee over de onderverdeling van gemeenschappelijke en privégedeelten van de appartementen.

Juridisch advies bij huis splitsen?

Wilt u alles weten over een huis splitsen? En wilt u juridisch advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kunt u doen door te bellen met 088 433 43 33 of te mailen naar info@abmaschreurs.nl. Wij helpen u graag.

Brochure afbeelding
Download brochure