22 mei 2015 Familie en relatie

Erfbelasting besparen

Erfbelasting besparen, kan dat? Ja, vaak kan dit. Als er een dierbare is overleden en u een erfenis heeft mogen ontvangen, dan zal hier hoogstwaarschijnlijk belasting over betaald moeten worden. Abma Schreurs ondersteunt u graag met juridisch advies om te besparen op de erfbelasting. Wilt u meer informatie over het besparen van erfbelasting? Leest u dan gerust verder.

Wat is erfbelasting?

Wanneer een dierbare overlijdt, gaat zijn of haar erfenis direct naar de aangewezen erfgenamen. Degene die de erfenis ontvangt, krijgt dan te maken met erfbelasting. Dit is belasting die betaald dient te worden over het vermogen dat de overledene nalaat. Hierbij moet u denken aan geld, bezittingen en schulden.

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?

De tarieven voor erfbelasting vindt u via deze link.

Hoe werkt besparen op erfbelasting?

Belasting besparen is altijd fijn en vaak ook mogelijk. Om u hierin goed te kunnen adviseren is het belangrijk om inzicht te hebben in uw persoonlijke situatie. Uw leeftijd, de leeftijd van uw partner, de omvang van uw vermogen (bezittingen en schulden), pensioenaanspraken, hoe (of) u getrouwd bent en verzekeringen zijn relevante gegevens. Ook is uw gezinssamenstelling (zijn er ook kinderen uit een eerdere relatie) en de vraag of er kleinkinderen zijn van belang.

Er zijn verschillende manieren om belasting te besparen voor uw erfgenamen:

  • door middel van een goed testament
  • door het doen van één of meerdere schenkingen tijdens leven (op papier of in contanten)

Kun je belasting besparen met een testament?

U kunt veel belasting besparen als u een goed testament heeft. Soms wordt er gekozen voor een testament dat uitgaat van het verschuiven van belasting in plaats van besparing. Reden hiervoor kan zijn dat het geld ‘vast’ zit in beleggingen in panden.

Vrijstellingen erf- en schenkbelasting

Als u een erfenis of een schenking krijgt, is er een grote kans dat u erf- of schenkbelasting moet betalen. Maar alleen als het bedrag van de erfenis of schenking hoger is dan uw vrijstelling. Voor een actueel overzicht tarieven en vrijstellingen erfbelasting en schenkbelasting klikt u hier

Wilt u meer informatie over uw situatie?

Neem contact met ons op: 088-4334333 of via e-mail: info@abmaschreurs.nl Wilt u weten meer weten over testamenten? Bekijk dan alle informatie over een testament opstellen.

Brochure afbeelding
Download brochure