De koopovereenkomst is een belangrijk onderdeel wanneer u een woning gaat kopen. In deze overeenkomst worden diverse regels opgesteld. Het is belangrijk dat dit van tevoren gebeurt, zodat er achteraf geen verwarring kan ontstaan. Bij het opstellen van de koopovereenkomst is het verstandig dat u zich juridisch laat adviseren. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met Abma Schreurs. Wilt u liever eerst wat meer informatie? Lees dan gerust verder. Wij hebben het een en ander voor u op een rijtje gezet.

Wat staat er in een koopovereenkomst?

Alle afspraken die u maakt met de verkoper worden in het koopcontract gezet. Dit contract vormt de basis voor de overdracht van de eigendom van de woning. Als een afspraak niet goed in het contract staat, of er wordt een afspraak vergeten, kan dat grote gevolgen hebben. Een getekende koopovereenkomst is namelijk geldig en getekend is getekend. In het koopcontract moet in ieder geval staan:

  • van wie u het huis koopt;
  • de aankoopsom van de woning
  • de datum van overdracht;
  • optioneel: wat is er aan de hand met de grond waar de woning op staat
  • optioneel: wat is er aan de hand met de woning

Daarnaast kunt u afspraken maken over:

  • ontbindende voorwaarden
  • een waarborgsom of bankgarantie;
  • wat er bij de woning hoort; (lampen, zonnewering, gordijnen etc.)
  • hoe om te gaan met erfdienstbaarheden (recht van overpad,
  • bodemverontreiniging, bezwarende bepalingen, etc.)

Wie stelt het koopcontract op?

De koopovereenkomst kan worden opgesteld door u zelf, de makelaar of de notaris.

Voorkom problemen bij de koop van een huis

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen hun huis via internet of via mond-tot-mondreclame zonder makelaar kopen. Dit kan prima, maar besef wel dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn op de stappen die u moet ondernemen om het huis daadwerkelijk te kopen. Voorkom problemen en verdiep u goed in de diverse juridische zaken bij het kopen van uw huis. Eén van de zaken die u moet regelen bij de koop van uw huis is een koopovereenkomst.

De koopovereenkomst kan worden opgesteld door u zelf, de makelaar of de notaris. In Amsterdam moet de notaris de koopovereenkomst maken, dit is het zogenoemde Amsterdams model. De makelaar gaat met de koper en de verkoper naar de notaris op de koopovereenkomst op te stellen. De notaris heeft een goed overzicht over alle eventuele juridische problemen die met de koop en de verkoop samenhangen. Op deze manier worden deze problemen al voordat de koopovereenkomst wordt getekend ondervangen.

Tip!

Als u zelf geen idee heeft waar u op moet letten, vraag dan de notaris om advies voordat u het koopcontract tekent. Nog beter is het om het koopcontract door de notaris op te laten stellen. Het is een document waar speciale, juridische kennis voor nodig is. De notaris beschikt over deze kennis.

De notaris begeleidt en adviseert op juridisch gebied zowel de verkoper als de koper. Hij is een onafhankelijke partij en houdt de belangen van alle partijen in de gaten. De koper krijgt een goed afgewogen advies over waar je op moet letten en de verkoper krijgt advies over de rechten en plichten die je tegenover koper hebt.

Koopovereenkomst opstellen?

Wilt u de koopovereenkomst opstellen? Neem dan vrijblijvend contact op met Abma Schreurs. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar info@abmaschreurs.nl of te bellen met 088-4334333. Wij helpen u graag bij het opstellen van een koopcontract.

Neem contact op