Het hypotheekrecht is een belangrijk onderdeel bij het kopen van woningen en nog veel meer. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Leest u dan gerust verder.

Wat betekent het hypotheekrecht?

Als u geld wilt lenen voor de aankoop of verbouwing van uw huis dan wil de bank op deze lening een hypotheekrecht. Dit betekent dat de bank zekerheid wil dat het geleende geld door u terugbetaald wordt. Om het recht van hypotheek vast te leggen is een notariële akte nodig, dit is de hypotheekakte.

Kun je het hypotheekrecht vastleggen in de hypotheekakte?

Met de hypotheekakte legt de notaris vast dat u in ruil voor een geldlening uw huis als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker. Zo wordt de hypotheekverstrekker beschermd met het hypotheekrecht. Heeft u de hypotheekakte getekend? Dan bent u vanaf nu gebonden aan betalingsvoorwaarden. Uitzonderingen en voorwaarden hierop worden beschreven in uw hypotheekakte. Lees voorafgaand aan het ondertekenen altijd goed de akte door op uitzonderingen!

hypotheekrecht

Let op! Uitzondering: Verhuren huis

Een uitzondering waar kopers niet altijd goed op voorbereid zijn is het verhuren van uw huis. In veel hypotheekaktes is vastgelegd dat u niet zonder toestemming van de bank uw huis mag verhuren aan derden. Dit hypotheekrecht kan soms voor vervelende situaties zorgen (denk aan twee huizen in uw bezit waarvan er een te koop staat aangeboden).

Hypotheekrecht en openbaar verkopen

Stel dat u als huiseigenaar niet meer kunt voldoen aan de betalingsverplichting naar uw hypotheekverstrekker toe, dan staan zij in hun recht om uw woning in het openbaar te verkopen. Dit recht vervalt pas wanneer u de lening geheel heeft afgelost.

Advies bij het afsluiten van een hypotheek

Wanneer u een huis koopt en daarbij een hypotheek aangaat, legt u zich vaak vast voor een lange tijd. Dit is een grote verantwoordelijk en daarom adviseren wij tijd te nemen voor het kiezen van een juiste bank en soort lening.

Belangrijke vragen om te stellen bij verschillende hypotheekverstrekkers:

  • Wat zijn mijn netto maandlasten inclusief de premies voor een overlijdensrisico- of levensverzekering?
  • Is het verplicht een overlijdensrisico- of levensverzekering bij dezelfde bank af te sluiten waar u ook de lening afsluit?
  • Als u de polis van de overlijdensrisico- of levensverzekering op de juiste manier afsluit, kunt u veel belasting besparen bij overlijden. Waar moet ik hierbij opletten?
  • Wat zijn mijn beperkingen van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente? Kom ik in aanmerking voor deze aftrek?
  • Heeft u overwaarde van uw huidige huis? Kan ik dit opnieuw investeren?

Juridisch advies nodig bij het hypotheekrecht?

Bij de keuze voor een bank wordt vaak alleen gedacht aan de hoogte van de lening, maar dit is niet het enige dat belangrijk is. Wij adviseren onze klanten altijd op meer voorwaarden en uitzonderingen te letten! Schroom niet om contact op te nemen. Stel gerust uw vragen aan onze experts.

Neem contact op