Partnerschapsvoorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden kunt u laten vastleggen bij de notaris als u een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Als u alles goed wilt regelen op het moment dat u samen verder gaat en niet wilt trouwen, dan kunt u kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Eigenlijk is dit hetzelfde als een huwelijk, maar dan zonder het ja-woord. Vanaf de ingangsdatum van het geregistreerde partnerschap zijn allerlei zaken automatisch wettelijk geregeld. Zoals bijvoorbeeld wie erft er van wie, hoe zit het met de bezittingen en schulden, wat gebeurt er met het huis als een van u komt te overlijden, etc.

Geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden

Gaat u een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden aan, dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden tijdens die tijdens het geregistreerde partnerschap zijn ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen hierop zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens het geregistreerde partnerschap. Die blijven van u, tenzij anders is aangegeven.

Bent u voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden aangegaan? Dan geldt de algehele gemeenschap van goederen.

Wat zijn dan partnerschapsvoorwaarden?

Wilt u liever zelf bepalen wat u wel en niet samen deelt? Dan kunt u partnerschapsvoorwaarden laten maken bij de notaris. U legt dan vast wat u wel en niet wilt delen. U kunt er juist ook voor kiezen om alles samen te delen (algehele gemeenschap van goederen).

Wat kost partnerschapsvoorwaarden?

De kosten van het aangaan van een geregistreerd partnerschap/partnerschapsvoorwaarden kunt u opvragen bij uw gemeente. De kosten over het voorlichten van de juridische gevolgen en het eventueel opstellen van partnerschapsvoorwaarden zijn sterk afhankelijk van de complexiteit en de tijd die hiervoor nodig is. Om de kosten voor u op maat vast te stellen, vragen wij u om een vrijblijvende offerteaanvraag te doen. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de situatie en kunnen wij u een offerte op maat toesturen.

Meer informatie