Wilsonbekwaamheid is een term waar wij in het notariaat steeds vaker mee te maken krijgen. Heel vaak krijgen wij de vraag hoe het zit met zaken rondom wilsonbekwaamheid en wat u kunt doen om alles goed geregeld te hebben als u tijdelijk of langdurig wilsonbekwaam wordt.

Wat is wilsonbekwaamheid precies?

Iemand is wilsonbekwaam als hij of zij niet in staat is om zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen en de gevolgen van deze beslissingen niet kan overzien. Het vaststellen van wilsonbekwaamheid is niet eenvoudig, maar wel belangrijk voor een notaris. Met name voor het ondertekenen van een testament of een levenstestament. Wilsonbekwaamheid kan zowel kort- als langdurig zijn.

wilsonbekwaamheid

Kortdurig

U kunt, door bijvoorbeeld een ongeval, voor een korte periode in coma liggen. Op dat moment bent u wilsonbekwaam, u kunt immers geen beslissing nemen op dat moment.

Langdurig

Stel er is bij u beginnende dementie vastgesteld. Dan hoeft u nog niet wilsonbekwaam te zijn. Maar is de ziekte in een vergevorderd stadium, dan kunt u niet meer zelfstandig beslissingen nemen en bent u wilsonbekwaam.

Criteria wilsbekwaamheid

Tijdens de bespreking kijkt de notaris naar een aantal zaken (indicatoren), zoals de manier waarop u zich presenteert, hoe de afspraak tot stand is gekomen, of er bijzondere wensen zijn ten opzichte van derden en of een derde zich bemoeit met de rechtshandeling. Dit kan aanleiding geven tot het vermoeden van wilsonbekwaamheid. Uiteraard kan de conclusie ook zijn dat u volledig wilsbekwaam bent. Sterker nog, dit is in de meeste gevallen zo.

Wilsonbekwaamheid vaststellen

Als tijdens de bespreking bij de notaris gerede twijfel bestaat dat u niet bekwaam bent, zal hij een VIA-arts raadplegen. Dit is een gespecialiseerde arts die een onafhankelijk onderzoek naar uw bekwaamheid doet. Dit doet hij niet zonder uw toestemming.

volmacht bij wilsonbekwaamheid

Wie krijgt de volmacht bij wilsonbekwaamheid?

U kunt zelf bepalen wie uw (financiƫle) zaken moet behartigen als u dit zelf niet meer kunt. U regelt dit in een levenstestament. In het levenstestament wijst u iemand aan die u vertrouwt en waarvan u denkt dat deze persoon bekwaam is. Voor het opstellen van een levenstestament wordt ook weer gekeken of u weet wat de gevolgen van uw beslissingen zijn.

Abma Schreurs Notarissen en wilsonbekwaamheid

Hulp nodig rondom wilsonbekwaamheid? Zoekt u hulp rondom de rechtelijke zaken omtrent wilsonbekwaamheid? Of heeft u deskundig erfrechtelijk advies nodig in de richting van notariƫle zaken betreffende familie en relatie? Neem in dat geval vrijblijvend contact op met Abma Schreurs Notarissen voor een adviesgesprek.

Abma Schreurs Notarissen helpt u graag met het regelen van al uw zaken rondom de aankoop van een woning, het opstarten van een onderneming of uw familie en relatie zaken. Wij zijn betrokken bij diverse fases in uw leven en denken graag met u mee. Uw onbezorgde toekomst is onze zorg en wilsonbekwaamheid is daar een deel van. Heeft u vragen of twijfels? Neem in dat geval vrijblijvend contact op met Abma Schreurs Notarissen voor een adviesgesprek.

Neem contact op