9 november 2018 Nieuws

Schenken, wat is dat nou eigenlijk precies?

Een schenking is een overeenkomst waarbij de schenker de begiftigde verrijkt, zonder dat hij daar een tegenprestatie voor verwacht. Dit kan een schenking zijn van een geldbedrag, maar er kunnen ook goederen geschonken worden. Er kunnen diverse redenen zijn waarom u zou willen schenken: u wilt uw (klein)kinderen een extraatje geven, u wilt iemand helpen of u wilt (later) belasting besparen.

Daarnaast kunnen er ook schenkingen worden gedaan om een eventuele eigen bijdrage voor de zorg te verlagen. De hoogte van de eigen bijdrage voor de zorg wordt op grond van de Algemene Wet Bijzondere Zorgkosten (AWBZ) onder meer vastgesteld op basis van uw vermogen in box 3. Voor de vaststelling van de eigen bijdrage zal uw financiële situatie van twee jaar geleden worden bekeken. Het is daarom verstandig om u tijdig te laten informeren over het verlagen van uw vermogen door het doen van schenkingen.

Er bestaan diverse mogelijkheden om te schenken, denk hierbij aan schenkingen op papier, belastingvrij schenken aan (klein-)kinderen, een verhoogde schenking voor de aankoop van woning, een verhoogde schenking voor het volgen van een dure studie en het opnemen van de bevoegdheid tot het doen van schenkingen in een levenstestament. Om te kijken welke manier van schenken het best bij uw situatie past, kunt u een afspraak maken bij de notaris. Deze zet al uw wensen op papier en denkt met u mee over de diverse mogelijkheden.

 

 

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook