7 juni 2023 Blog

Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een huis?

Als u een huis koopt, krijgt u naast de koopsom ook altijd te maken met bijkomende kosten. Dit zijn de zogenaamde kosten koper. Hierbij moet u denken aan: overdrachtsbelasting, notariskosten, (eventuele) makelaarskosten en advieskosten.

Standaard kosten huis kopen

In Nederland mag u maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen voor uw hypotheek. Als gevolg hiervan heeft u eigen geld nodig om een hypotheek af te sluiten. Wij zetten de eenmalige kosten van een huis kopen die voor eigen rekening komen voor u op een rijtje.

  • Notariskosten: kosten die u aan de notaris betaalt voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte.
  • Overdrachtsbelasting: u betaalt 2 procent van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelasting. Bent u jonger dan 35 jaar bent en koopt u een (eerste) huis onder de € 440.000? Dan betaalt u geen overdrachtsbelasting.
  • Taxatiekosten: kosten die u betaalt voor het laten taxeren van de woning.
  • Advies- en bemiddelingskosten (hypotheek)adviseur.

Andere bijkomende kosten

In veel gevallen maakt u ook de volgende bijkomende nevenkosten voor een huis kopen:

  • Kosten voor een bankgarantie: wanneer u de in de koopakte verschuldigde waarborgsom niet uit eigen middelen kan betalen.
  • Bereidstellingsprovisie: provisie die u betaalt wanneer de hypotheekofferte langer geldig moet blijven dan de eerste kosteloze periode. Bijvoorbeeld als de overdracht van de woning wat verder weg ligt.
  • Makelaarskosten: kosten die een aankoopmakelaar u in rekening brengt voor de begeleiding bij het kopen van een huis.
  • Bouwkundige keuring: kosten die u betaalt voor de bouwkundige keuring van een woning.

Daarnaast moet u, naast de maandelijkse hypotheekkosten, denken aan de kosten die u moet maken voor het verhuizen en aanschafkosten voor de inrichting van uw nieuwe woning. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat u wellicht een bedrag aan eigen middelen zal moeten inleggen om te overbieden. En wanneer u een overbruggingskrediet nodig hebt, dan betaalt u daar ook kosten voor.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook