11 mei 2023 Blog

Een checklist voor uw levenstestament

Stel, u wilt een levenstestament opstellen voor wanneer u zelf geen beslissing meer kunt nemen. Het is verstandig om vooraf over een aantal zaken na te denken. U kunt alvast bedenken wie uw financiële, persoonlijke en medische zaken zal regelen voor wanneer u dit zelf niet meer kunt.

Waarom is een levenstestament verstandig?

Een voordeel van een levenstestament dat bij de notaris is vastgelegd, is dat banken de genoemde vertrouwenspersoon erkennen en dat die vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen verkrijgt om uw zaken te kunnen waarnemen.

Wat is een levenstestament en volmacht?

Een levenstestament bestaat in de meeste gevallen uit twee volmachten: Een volmacht voor financiële belangen en een volmacht voor de medische en persoonlijke zaken. U legt alle zaken die u geregeld wilt hebben in één akte vast. Dat is het levenstestament. Het is ook mogelijk om alleen voor uw financiële zaken een volmacht op te stellen. De mogelijkheden en werkwijze van de notariële volmacht en het levenstestament zijn hetzelfde. De informatie over het levenstestament geldt dus ook voor de notariële volmacht.

Opstellen van het levenstestament

Wanneer u heeft besloten dat u een levenstestament wilt opmaken, maakt u een afspraak bij de notaris. Samen met de notaris bekijkt u wat uw situatie is en welke  wensen u heeft. Aan de hand van deze informatie stelt de notaris het levenstestament op en stuurt het concept naar u toe.

Dit concept neemt u thuis door en als alles goed beschreven staat en dit nog steeds uw wensen zijn, maakt u een afspraak om de akte te ondertekenen op kantoor. Na het tekenen van de akte is uw levenstestament rechtsgeldig.

Ter voorbereiding op dit eerste gesprek kunt u alvast de checklist invullen, zodat u weet wat er mogelijk is en wat er besproken gaat worden. De checklist helpt u ook bij het nemen van beslissingen. Klik hier om de checklist te bekijken.

Afspraak of meer informatie

Een afspraak inplannen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via info@abmaschreurs.nl of 088-433 43433.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook