6 september 2023 Blog

Nalatenschapsplanning

Wanneer er iemand komt te overlijden, moeten de nabestaanden veel regelen. Moet er een huis verkocht worden? Zijn er abonnementen die afgezegd moeten worden? Hoe zit het met het verdelen van alle spullen? Het is voor de nabestaanden niet fijn om dit te regelen, vooral als er niks is geregeld. U kunt zelf de touwtjes in handen nemen en uw nalatenschap regelen voor wanneer u er niet meer bent. Dit heet nalatenschapsplanning.

Wat is nalatenschapsplanning?

Nalatenschapsplanning wordt ook wel ‘estate planning‘ genoemd. Het betekent het gestructureerd overgaan van vermogen naar de volgende generatie. Het is gericht op maatregelen die kunnen worden genomen om de toekomstige nalatenschap zo klein mogelijk te maken en daarmee de totaal verschuldigde erfbelasting te minimaliseren zonder de wens van de overledene uit het oog te verliezen.

Nalatenschapsplanning is voor iedereen die iets na te laten heeft. Indien u een groot vermogen heeft of indien u een eigen bedrijf heeft, zijn de belangen en de besparingen groter. Maar ook bij een eigen woning of een spaarpotje, kunt u met nalatenschapsplanning veel bereiken.

Waarom nalatenschapsplanning?

Met estate planning ben je ervan verzekerd dat de zaken goed geregeld zijn als je komt te overlijden. Je kunt er zeker van zijn dat je met behulp van estate planning:

  • Erfbelasting en schenkbelasting bespaart.
  • Zelf bepaalt aan wie en wanneer je jouw vermogen overdraagt.
  • Jouw nabestaanden zorgeloos achterlaat.
  • Zorgt voor continuïteit van jouw onderneming.

Met estate planning heb je een zorg minder. Je weet zeker dat jouw nalatenschap goed geregeld is en dat daarbij de juiste beschermingsmaatregelen zijn genomen. Nabestaanden worden hier na jouw overlijden niet mee opgezadeld. Zij krijgen het al moeilijk genoeg als je weg valt. Heb je wel eens bedacht hoeveel geld het kost als er na jouw overlijden ruzie over de erfenis ontstaat en erfgenamen uiteindelijk bij de rechter terecht komen? Om nog maar niet te spreken over het verdriet van lange familieruzies. De kans op een ruzie wordt kleiner wanneer je van tevoren alles goed geregeld hebt.

nalatenschapsplanning regelen

Stappen bij het opstellen van een nalatenschapsplan

Wie een nalatenschapsplan voor zijn nabestaanden wilt maken, kan dit doen via het volgende stappenplan:

Stap 1: Inventarisatie van uw vermogen

Inventariseer uw vermogen. Tel hiervoor al uw vermogen uit spaargeld, aandelen, lijfrentepolissen, banksparen en vastgoed bij elkaar op en trek de eventuele schulden en hypotheken vanaf.

Stap 2: Wanneer komt het vermogen vrij

Zet bij alles de geschatte waarde en wanneer het beschikbaar komt en liquide wordt. Wanneer is er bijvoorbeeld sprake van een vrijgekomen lijfrente, wanneer zijn de aandelen liquide te maken, welke looptijden hebben de spaardeposito’s en zo verder.

Stap 3: Hoeveel vermogen heb ik zelf nodig

Bepaal vervolgens mede aan de hand van uw leeftijd en uw wensen hoeveel u van het beschikbare vermogen zelf nodig hebt. Omdat niemand weet hoe oud hij zal worden, is het goed om met een behoorlijke marge rekening te houden en niet alles voor procent dicht te timmeren. Dat hoeft ook niet, omdat u met een aanvullend testament ook wat na u als erfenis overblijft, netjes kunt verdelen.

Stap 4: Hoeveel is beschikbaar om te schenken

Als u het vermogen dat in de loop der tijd beschikbaar komt vermindert met wat u zelf nodig heeft, blijft het vrij beschikbare vermogen over dat u eventueel aan uw nabestaanden kunt schenken.

Stap 5: Verdeling van vermogen

Tot slot bepaalt u wie hoeveel van uw vermogen tijdens uw leven van u krijgt. Bedenk hierbij wel dat een schenking dat is gedaan binnen 180 dagen van iemands overlijden, door de Belastingdienst zal worden meegenomen als onderdeel van de erfenis en nalatenschap. De eventuele al betaalde schenkbelasting krijgt u terug.

Professioneel advies en Notariële diensten

De notaris kan u helpen met het opzetten van een nalatenschapsplan. Bij Abma Schreurs Notarissen bent u bij het juiste adres. Neem vooral vrijblijvend contact met ons op. Met vele specialisten kunnen wij u helpen bij uw specifieke situatie. Wij helpen u graag.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook