23 januari 2024 Blog

Wat is een eigendomsakte?

Een eigendomsakte of eigendomsbewijs verwijst naar een akte van levering. Door de registratie van deze akte bij het Kadaster verkrijgt de koper het eigendomsrecht en wordt daarmee de rechtmatige eigenaar van de woning.

De akte van levering kan worden opgevraagd bij het Kadaster.

Wanneer heb je een eigendomsakte nodig?

Bij het kopen of verkopen van een huis is de eigendomsakte belangrijk. Overweeg je je huis te verkopen? Dan zijn er een aantal dingen om aan te denken, zoals het bepalen van de juiste vraagprijs, het regelen van bezichtigingen en onderhandelingen. Zorg ervoor dat je de eigendomsakte die je bij de aankoop hebt gekregen, klaar hebt liggen voor de makelaar of taxateur. Hiermee kan worden gecheckt of de informatie over je huis nog klopt.

Als je een huis gaat kopen, kun je de eigendomsakte opvragen om te weten wat er wettelijk is vastgelegd over de woning. Bij aankoop kunnen we ervoor zorgen dat de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Je ontvangt daarna de eigendomsakte.

Wat staat er in een eigendomsakte?

De koopakte vormt de basis van de akte van levering, zoals eerder genoemd. Hierin staat belangrijke informatie, waaronder:

  • De verkoper (huidige eigenaar) en de koper.
  • Gegevens van de woning zoals bekend bij het Kadaster (kadastrale kenmerken).
  • Het soort akte, oftewel de titel van de overdracht (koop/verkoop, ruiling, schenking, enz.).
  • Koopsom; de afgesproken verkoopprijs bij koop/verkoop en eventuele ontbindende voorwaarden.
  • Overdrachtsbelasting.
  • Eventuele bepalingen en erfdienstbaarheden die aan het huis zijn gekoppeld.

Na ondertekening zorgt de notaris ervoor dat de akte wordt ingeschreven in de registers van het Kadaster. Pas op dat moment wordt de koper officieel eigenaar van de woning. Het proces tussen het tekenen van de koopakte en de inschrijving van de akte bij het Kadaster kan enkele maanden duren.

wat staat er in een eigenodmsakte

Eigendomsakte huis kwijt?

Bewaar je eigendomsakte goed. Als je de akte per ongeluk kwijtraakt, kun je hem gelukkig makkelijk opvragen bij het Kadaster.

Meer informatie nodig?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie? Wij staan klaar om je te helpen bij het verkrijgen van een leveringsakte of eigendomsakte. Neem gerust contact met ons op voor meer details en assistentie. Wij zijn beschikbaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van de benodigde informatie.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook