29 januari 2021 Blog

Wat is erfpacht?

Als u een huis koopt met erfpacht, wordt u geen eigenaar van de grond. De grond en de woning die daarop staan, blijven van iemand anders, de erfverpachter (bijvoorbeeld de gemeente, Staatsbosbeheer, een particulier of een woningcorporatie). U koopt eigenlijk het recht van erfpacht, met andere woorden het recht om de grond en de woning die erop staat te gebruiken.

Hoe werkt erfpacht?

Als erfpachter moet u een vergoeding aan de erfverpachter betalen. Deze vergoeding wordt canon genoemd. Het kan zijn dat de canon per jaar betaald wordt aan de erfverpachter, maar het kan ook zijn dat de canon voor een bepaalde periode al is betaald.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een huis met erfpacht?

Als u een huis koopt waar erfpacht op rust, is de prijs lager. Omdat u geen eigenaar van de grond wordt, betaalt u hier ook niet voor in de aankoopprijs van de woning. En als u het huis weer wilt verkopen, dan is de prijs ook lager dan eenzelfde huis zonder erfpacht.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning met erfpacht?

De aankoopsom van uw huis is lager, maar u heeft wel een betaalplicht voor de erfpachtcanon. U zult per jaar een vast percentage van de grondwaarde aan erfpachtkanon moeten betalen. Ook kan de erfpachtcanon stijgen, dit maakt het kostenplaatje voor de toekomst onzeker. Tenslotte kan de erfpachtcanon worden aangepast (bijvoorbeeld als de grondprijs stijgt) op het moment dat de erfpachtperiode afloopt. De nieuwe erfpachtcanon wordt vastgesteld voor een nieuwe periode.

Voorwaarden erfpachtconstructie

Bij een erfpachtconstructie komt veel kijken waar u van tevoren niet over nadenkt. Erfpachtvoorwaarden zijn vaak geschreven in juridische taal en beslaan heel veel bladzijden. Niet makkelijk om te lezen, behalve als u jurist of notaris bent. Het is dan ook verstandig om u voordat u de woning koopt goed te laten adviseren door iemand die verstand van erfpacht heeft.

Is erfpacht aftrekbaar?

Ja, de erfpachtcanon die u betaalt voor het gebruik van de grond kunt u bij uw belastingaangifte aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Contact opnemen?

Wilt u meer informatie over een erfpacht? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Of bel ons voor een persoonlijk gesprek via 088 433 4333.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook