13 maart 2011 Nieuws

Polis van levensverzekering niet altijd in orde. Welk risico loopt u?

Heeft u ook een levensverzekering? Als u eigenaar van een huis bent, waarschijnlijk wel. Een levensverzekering (ook wel overlijdensriscoverzekering genoemd) wordt afgesloten voor het betalen van de hypotheek bij overlijden. Met deze verzekering wordt ervoor gezorgd dat bij uw overlijden uw nabestaande(n) minder of geen hypotheekrente hoeven te betalen. De verzekering keert namelijk een bedrag uit waarmee op de hypotheek kan worden afgelost. Bij wie komt deze uitkering eigenlijk terecht? Bij degene die als begunstigde op de polis van de levensverzekering wordt genoemd.

We zien in onze praktijk dat de begunstiging op de polis niet altijd in orde is. De uitkering komt dan bij de verkeerde persoon terecht. Bijvoorbeeld: u kocht het huis toen u nog single was en wees destijds een familielid als begunstigde aan. Inmiddels woont u samen en hebt u uw partner tot erfgenaam benoemd. Het risico bestaat dan dat uw partner het huis erft (en ook de hypotheek moet betalen) terwijl het familielid de uitkering krijgt. Ook komt het vaak voor dat een ex-partner nog als begunstigde op de polis is vermeld. Een ander aandachtspunt is de erfbelasting. Het maakt voor de erfbelasting uit wie de begunstigde is. Het hangt namelijk van de polis (en de afspraken met de bank of verzekeringsmaatschappij) af of er erfbelasting moet worden betaald.

Kom eens bij ons langs met uw polis. Wij kunnen voor u kijken of alles goed geregeld is; wij controleren namelijk ook of uw eventuele testament, huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract op uw polis(sen) aansluit(en). U loopt dan niet het riscio dat de uitkering bij de verkeerde persoon terecht komt. Ook kunt u misschien wel erfbelasting besparen door een aanpassing van de polis.

 

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook