14 oktober 2015 Nieuws

Uw eigen risico

Als ondernemer heeft u graag de touwtjes in handen. De kennis, de visie, de relaties, het Martien-Hofland-sitekapitaal, het management: allemaal centraal door u aangestuurd. 

U heeft niet alleen een onderneming, u bént uw onderneming.

Ondertussen probeert u uw onderneming te laten floreren. U streeft naar een optimale winstgevendheid, u investeert en probeert de risico’s in te schatten en te beperken. Dat is ondernemen en dat is uw passie. Wellicht onderschat u daarbij het grootste risico van de hele onderneming. Het grootste risico zou u namelijk heel goed zelf kunnen zijn.

Wat gebeurt er met de onderneming als u alle touwtjes los laat of los moet laten? De continuïteit van de onderneming staat dan op het spel. Dat betekent enerzijds de belangen van werknemers, klanten en leveranciers, maar anderzijds ook de waarde van de onderneming waarin u zoveel van uzelf stopt om waarde te creëren.

De vragen die hierbij spelen zijn divers.

>Als u kennis en klanten overdraagt, hoe zorgt u dan dat dit binnen uw bedrijf blijft?

> Als u niet meer in staat bent uw visie uit te dragen, bijvoorbeeld omdat u overlijdt, hoe kunt u dit dan inzichtelijk en bereikbaar maken voor degenen die achter blijven?

> Hoe kunt u managementtaken overdragen, maar wel grip houden op uw onderneming?
Het zijn wellicht niet uw favoriete onderwerpen om over na te denken en het voelt misschien niet productief om uzelf hiermee bezig te houden. Feitelijk bent u echter ook door deze zaken aan te pakken bezig met het creëren van waarde binnen uw onderneming en met het inschatten en afdekken van risico’s. Een onderneming die minder afhankelijk is van u persoonlijk is meer waard voor een potentiële koper en beter bestand tegen uw eigen kwetsbaarheid.

En inderdaad is het ook een investering om deze risico’s in kaart te brengen en goede oplossingen te bedenken. Maar het is een goede investering. Centraal staan uw persoonlijke wensen, het is immers uw onderneming.

 

Dat hoeft echter niet te betekenen dat u alle vragen, risico’s en oplossingen zelf hoeft te bedenken. U kunt hiervoor ook professionals inschakelen. Abma Schreurs heeft een breed aanbod aan specialisten in huis met de juiste kennis en ervaring om u bij deze vraagstukken te begeleiden.

 

Martien Hofland

Telefoonnummer: 088- 4331414

Emailadres: m.hofland@abmaschreurs.nl

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook