23 september 2021 Blog

Wanneer is het verstandig om uw hypotheek over te sluiten?

Al geruime tijd staat de hypotheekrente erg laag en de prognose van het CPB is dat dit lage renteniveau nog wel enige tijd blijft. Percentages van rond de 1,5 % zijn niet ongewoon en kunt u met enige regelmaat tegenkomen. Misschien voor u een reden om eens goed naar uw huidige hypotheek te kijken. Hoeveel betaalt u nu aan rente en kan dit misschien goedkoper?

Wanneer is het verstandig om over te sluiten?

Als u op dit moment een hogere rente betaalt dan de huidige rente en u de eventuele boete die u moet betalen kunt terugverdienen binnen de looptijd van de hypotheek. Vraag vooraf aan de bank waar uw huidige hypotheek loopt wat de kosten zijn.

Voordelen oversluiten hypotheek

Doordat het rentepercentage lager is, betaalt u maandelijks minder.

Regelen oversluiting

Voor het oversluiten van uw hypotheek gaat u naar een hypotheekaanbieder. Daar bespreekt u de mogelijkheden, de voor- en nadelen, de boeterente en alle andere zaken die van belang zijn. Als u voldoende geïnformeerd bent, kunt u besluiten om over te stappen, of niet. Uiteraard za de hypotheekaanbieder kijken of oversluiten voor u verstandig en verantwoord is. Het kan immers zo zijn dat er een verandering in uw inkomen is ontstaan, waardoor het niet verantwoord is om een nieuwe hypotheek aan te gaan. Er wordt dan geen nieuwe hypotheek aan u verstrekt en oversluiten kan dan niet.

Als de oversluiting verstandig is en het levert u het gewenste voordeel op, dan ontvangt u van de hypotheekverstrekker een offerte. U tekent deze offerte en de hypotheekverstrekker stuurt de informatie op naar de notaris. Na het ondertekenen van de offerte geeft u aan uw hypotheekverstrekker door welke notaris de hypotheekakte voor u verzorgt. De bank stuurt de stukken naar de notaris en de notaris maakt de akte voor u op. De bank stelt strikte eisen aan de inhoud van de akte en de uitvoering van de werkzaamheden. De notaris garandeert de bank een correcte uitvoering van zijn werkzaamheden en uitbetaling van het door de bank overgemaakte geld.

Wat kost het om mijn hypotheek over te sluiten?

Voor het oversluiten moet u op verschillende kosten rekenen: advies-, bemiddelings-, taxatie en notariskosten. Daarnaast moet u rekening houden met een boete voor vervroegd aflossen. De notariskosten voor het opmaken van een hypotheekakte en één doorhaling van de oude hypotheek liggen rond de € 900,00 inclusief BTW en verplichte inschrijvingen.

De kosten die een hypotheekaanbieder zal rekenen zijn advies-, taxatie- en bemiddelingskosten.

Meer informatie?

Meer informatie? Wilt u meer informatie over het oversluiten van u hypotheek, neem dan contact met ons op of vraag een offerte op.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook