14 september 2020 Nieuws

Overdracht huis

U heeft een huis gekocht of verkocht, wat nu? Wat zijn de aandachtspunten vóór de eigendomsoverdracht voor koper en verkoper?

Aandachtspunten voor verkoper

Uw huis is verkocht, de koopovereenkomst is getekend en de afspraak voor de werkelijke overdracht is bij de notaris gemaakt. Voordat u naar de notaris gaat voor het tekenen van de akte(n), doet de koper nog een laatste inspectieronde door uw woning. De koper controleert dan of de woning volgens afspraak wordt geleverd.

Aandachtspunten voor de koper

Voordat u naar de notaris gaat voor de overdracht, inspecteert u de woning nog een laatste keer. U kijkt vooral of de gemaakte afspraken worden nageleefd. Als u spullen heeft overgenomen (gordijnen, koelkast, etc.) kijk dan of deze ook daadwerkelijk in de woning aanwezig zijn. Tip: neem de lijst van roerende zaken mee.

Hoe werkt de overdracht van een huis nu precies?

Koper en verkoper komen na de inspectie naar de notaris om de eigendom van de woning over te dragen. Voordat deze overdracht plaats kan vinden, voert de notaris diverse werkzaamheden uit.

Hij is verplicht diverse noodzakelijke controles uit te voeren, zodat u zeker weet dat de koper met de ondertekening van de akte eigenaar wordt. Ook zorgt de notaris ervoor dat de woning vrij van hypotheken en beslagen wordt geleverd. Tevens controleert de notaris in de openbare registers of derden rechten op de woning hebben die het gebruik van de woning beperken. Tenslotte is hij verantwoordelijk voor het betalingsverkeer en moet hij waarborgen dat zowel verkoper, koper, de betrokken bank(en) en eventuele anderen veilig en op het juiste moment hun geld betalen en ontvangen.

Hoe lang duurt de overdracht bij de notaris?

Voor het passeren van de leveringsakte wordt een half uur tot een uur in de agenda gereserveerd.

Notariskosten overdracht huis

Bij de verkoop van een woning, kiest en betaalt de koper in de meeste gevallen de notariskosten. Wilt u weten wat de kosten zijn voor de overdracht van een huis wanneer u een huis gaat kopen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook