Een bedrijf starten kan op veel manieren. Fulltime, parttime, met of zonder personeel, alleen of samen, als eenmanszaak of als BV. Niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses zijn belangrijk. Ook hoe u begint en in welke vorm, maakt deel uit van een goede voorbereiding.
Nadat u goed heeft nagedacht, heeft u gekozen voor het starten van een BV. Hoe pakt u dit nu aan, welke stappen moet u nemen? Kijkt u eens naar deze checklist:
Het plan
Het begint met een plan. Wat gaat u doen, waar gaat u dat doen en hoe verdient u daar geld mee? Een goed plan is belangrijk voor uzelf en om anderen te overtuigen.
De financiering
Vaak is geld nodig om een bedrijf te starten. Gaat u er eigen geld in steken of gaat u geld lenen? Al u geld leent, dan is het goed om dat vast te leggen, zodat de afspraken over die lening duidelijk op papier staan.
Samenwerken?
Begint u het bedrijf alleen of samen met iemand? Als u gaat samenwerken is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Hoe wordt de winst verdeeld en hoe om te gaan met eventueel verlies? Welke besluiten kunnen zelfstandig genomen worden en welke moeten altijd in overleg worden genomen? Mag ieder van u naast de samenwerking ook nog “eigen” opdrachten aannemen? Etc.
Bedrijfsvorm bepalen
Om succesvol te kunnen ondernemen is het belangrijk om de juiste bedrijfsvorm te kiezen. De keuze voor een bedrijfsvorm heeft gevolgen voor uw aansprakelijkheid voor schulden, voor de belastingen die u moet betalen en voor de mogelijkheid het bedrijf te verkopen.
Notaris
Voor het juiste advies en het vastleggen van uw bedrijf, kunt u een afspraak maken bij de notaris. Uw BV zal volgens uw wensen worden opgericht in een notariële akte. Voordat de akte is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunt u al werkzaamheden in uw BV verrichten, u handelt dan namens de BV in oprichting.
Tot slot is het goed om te weten dat de keuze voor een bedrijfsvorm wel belangrijk is, maar niet definitief. Ook als je bedrijf al bestaat, kun je de bedrijfsvorm wijzigen. Zo kunt u beginnen als eenmanszaak, daarna gaan samenwerken in een VOF en tenslotte het bedrijf inbrengen in een structuur met meerdere BV’s