U gaat samen verder, maar heeft niet de behoefte om te gaan trouwen. Dan kunt u kiezen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Wij zetten het voor u op een rijtje
Een geregistreerd partnerschap is voor de wet bijna hetzelfde als een huwelijk. Voor een geregistreerd partnerschap gaat u naar de gemeente en uw burgerlijke staat verandert. Als u uit elkaar gaat of uw partner komt te overlijden, dan gelden dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk. Heeft u een samenlevingscontract, dan heeft u minder rechten bij overlijden of uit elkaar gaan. Bovendien is er in de wet dan niets geregeld en moet u dit allemaal zelf regelen.
In onderstaande tabel kunt u voor- en nadelen zien tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap
Wanneer kiezen voor een samenlevingscontract?
Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk. Bovendien loopt u geen risico voor elkaars (studie)schulden.
Wanneer kiezen voor een geregistreerd partnerschap?
Als u samen een kind heeft, of er is een kind op komst, dan is alleen een samenlevingsovereenkomst niet voldoende. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om ook een testament te laten maken. Bij een geregistreerd partnerschap is een testament niet per se noodzakelijk, omdat bij wet is geregeld dat u bijvoorbeeld elkaars erfgenaam bent, dat de vader automatisch het gezag heeft over het (ongeboren) kind en dat de het kind automatisch erkend is.