22 juni 2015 Bedrijf en beroep

Bedrijf starten

Een bedrijf starten kan op veel manieren. Fulltime, parttime, met of zonder personeel, alleen of samen, als eenmanszaak of als bv. Niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses zijn belangrijk. Ook hoe u begint en in welke vorm, maakt deel uit van een goede voorbereiding. Wij kunnen u onder meer helpen kiezen met de vorm van uw nieuwe bedrijf.

Ondernemingsvorm

De vorm van uw onderneming hangt af van wat voor bedrijf u start. Bij sommige ondernemingen passen meerdere vormen. De keuze voor de vorm van de onderneming heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld de ondernemersrisico’s die u privé loopt (en ook uw partner), maar ook voor de fiscale behandeling van uw onderneming. Zeker als u nog geen ondernemingservaring hebt of u bent ervaren, maar begint een heel ander soort onderneming, is het belangrijk dat u zich door ons laat adviseren over de keuze die u voor de vorm van uw onderneming kunt maken.

Als u kiest voor een officiële wettelijke vorm, dan spreken we over ‘rechtsvorm’ van een onderneming. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bv (een besloten vennootschap). Een eenmanszaak is een ‘vorm’ van een onderneming die niet als zodanig in de wet is geregeld.

Eenmanszaak of bv?

Wanneer je een bedrijf start is de keuze voor een eenmanszaak of een bv heel belangrijk. Echter hangt de keuze af van een aantal factoren. Deze kunnen van juridische of fiscale aard zijn. Eén van de juridische voordelen van een bv is dat de aandeelhouder/bestuurder in principe niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de bv boven het bedrag van zijn aandeel. Of het fiscaal gunstig is om een bv op te richten, hangt onder meer af van de omvang van de verwachte omzet van een bedrijf en de toekomstverwachtingen zoals welke liquiditeiten u nog nodig hebt. Wij kunnen je daarover samen met uw accountant adviseren.

Eenmanszaak

Als u kiest voor een eenmanszaak of u gaat als ZZP-er aan de slag, dan kunt u snel beginnen. U moet dan eerst onder meer de volgende zaken regelen. U moet zich laten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Verder is het van belang dat u een BTW-nummer aanvraagt bij de Belastingdienst.

Een ZZP-er die voor meerdere opdrachtgevers werkt (als je slechts voor één opdrachtgever werkt, kan dit worden beschouwd als een arbeidsverhouding) moet een zogenaamde VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) hebben.

Rechtsvorm

Als u met een ander een bedrijf start, kunt u gaan samenwerken bijvoorbeeld via een vennootschap onder firma of een bv. Wij kunnen adviseren welke rechtsvorm het beste bij de nieuwe onderneming past.

Daarnaast kunnen we u behulpzaam zijn bij het maken van de samenwerkingsafspraken. Het is belangrijk daar de nodige aandacht aan te besteden om onenigheid in de toekomst te voorkomen. Ook bij bij het formaliseren van de samenwerkingsvorm kunnen wij van dienst zijn.

Oprichten bv

Als u kiest voor een bv, samen of met een zakenpartner, dan is er een aantal zaken dat eerst geregeld moet worden. Na ons advies aan u (en uw zakenpartner) maken wij de oprichtingsakte van de bv. In deze oprichtingsakte zijn de statuten van de bv opgenomen. Statuten zijn de regels die voor de bv gelden vanaf de oprichting.

Partner beschermen tegen ondernemersrisico’s

Bent u getrouwd of woont u samen? Het is goed bij ons te informeren hoe u uw partner kunt beschermen tegen de risico’s die u als ondernemer loopt. Het lijkt heel vroeg, maar er kunnen onverwachte zaken gebeuren: wie moet het bedrijf overnemen als u zelf de taken in bedrijf niet meer kunt uitoefenen (bijvoorbeeld door ziekte of overlijden). Wij kunnen de mogelijkheden voor de verschillende onverwachte situaties met u doornemen en adviseren

Uw eigen bedrijf starten?

Bij Abma Schreurs Notarissen zorgen wij er voor dat alles netjes in orde wordt gemaakt. Neem hiervoor contact op met 088 433 43 33 of mail ons via info@abmaschreurs.nl. Wij helpen u graag verder.

Brochure afbeelding
Download brochure