Huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd bij de notaris in een notariële akte. U kiest zelf welke bezittingen en schulden op welke manier verdeeld worden. Een vaak gehoorde reden voor het trouwen op huwelijkse voorwaarden is het voorkomen dat schuldeisers aanspraak maken op het vermogen van de andere partner. Veel ondernemers zijn om deze reden op deze manier gehuwd. Neem vrijblijvend contact op met Abma Schreurs voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of lees gerust verder voor meer informatie.
Wat kunt u regelen in huwelijkse voorwaarden?
U kunt, geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en naar eigen inzicht uw huwelijkse voorwaarden invullen. Realiseert u zich wel dat deze voorwaarden verplicht notarieel moeten worden vastgelegd. Laat u daarom vooraf goed adviseren over de mogelijkheden bij uw notaris. In onze praktijk zien wij veel verschillende vormen van huwelijksvoorwaarden voorbij komen.
Een aantal voorbeelden
- koude uitsluiting: dit houdt in dat al uw bezittingen en schulden gescheiden blijven. Wat van u is, is van u en wat van uw partner is, is van uw partner;
- verrekenmethode: uw gezamenlijke inkomen wordt periodiek verdeeld, dit kan elke maand zijn, maar ook elk jaar.
- algehele gemeenschap van goederen. Omdat in 2018 de wet gewijzigd is van algehele gemeenschap van goederen naar beperkte gemeenschap van goederen is het niet meer mogelijk om te trouwen in gemeenschap van goederen. Wilt u dit wel? Dan kunt u trouwen op huwelijkse voorwaarden met algehele gemeenschap: al uw bezittingen en schulden deelt u samen.
Wat is trouwen op huwelijkse voorwaarden?
Als u trouwt op huwelijkse voorwaarden, gaat u voordat u elkaar het ja-woord geeft naar de notaris voor het ondertekenen van de akte. In de akte staat o.a. de huwelijksdatum ingevuld en vanaf die datum zijn de afspraken gemaakt in de huwelijksvoorwaarden geldig. Let er wel op dat u tijdig contact opneemt met uw notaris voor het opstellen van de akte. Eerst plant u een gesprek in waarin u uw wensen kenbaar maakt. De notaris stelt de akte op en stuurt een ontwerp naar u toe. U beoordeelt de akte en plant een datum in voor het tekenen van de akte. U begrijpt dat hier wel wat tijd overheen gaat om alles goed in orde te maken.
Ook tijdens uw huwelijk kunt u deze voorwaarden op laten maken. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn als u een eigen onderneming bent begonnen.
Waar worden de huwelijkse voorwaarden ingeschreven?
Huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. Dit is een openbaar register waarin alle regelingen worden bijgehouden als er wordt afgeweken van de algehele gemeenschap van goederen bij huwelijk en geregistreerd partnerschap. Het register bevindt zich bij de rechtbank van het arrondissement waarbinnen het huwelijk is voltrokken.
Opheffen, wijzigen en beëindigen
Bij het opheffen, wijzigen en beëindigen van uw huwelijkse voorwaarden moet u verplicht naar de notaris. Wilt u uw huwelijkse voorwaarden opheffen, wijzigen of beëindigen? Neem dan contact op met onze experts en zij helpen u graag verder. Advies op maat in deze situaties is erg belangrijk, omdat er een aantal fiscale valkuilen zijn.
Wat kost trouwen onder huwelijkse voorwaarden?
Omdat huwelijkse voorwaarden heel persoonlijk zijn en u naar eigen inzicht uw voorwaarden kunt invullen, is het op voorhand moeilijk te zeggen wat de kosten hiervoor zijn. Vraag uw notaris naar de precieze kosten. Een indicatie van de kosten vindt u hier.
Meer informatie?
Daarnaast vindt u meer informatie over samenleven in onderstaande video: