21 juni 2015 Familie en relatie

Trouwen

Trouwen, wanneer schakel je de notaris in?

Gaat u trouwen? Gefeliciteerd! Voordat deze prachtige dag aanbreekt moet u natuurlijk het ceremoniële gedeelte regelen, in ondertrouw gaan bij de gemeente, nadenken over de gastenlijst et cetera. Ook is het van groot belang goed na te denken of u kiest voor:

  1. Trouwen in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen; of
  2. Trouwen op huwelijkse voorwaarden.

Wij raden u aan bij het nemen van deze keuze een notaris in te schakelen. Deze kan u adviseren, informeren en de keuze notarieel – op maat – vastleggen.

Let op! Trouwen en notaris

Wanneer u niet vóór de trouwceremonie bij de notaris uw huwelijkse voorwaarden opstelt, trouwt u automatisch in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen!

Algehele gemeenschap van goederen

Vóór 2018 trouwde men automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden van vóór en tijdens het huwelijk werden van beide partners gezamenlijk. Bent u in 2017 of eerder getrouwd zonder het maken van huwelijkse voorwaarden dan zijn en blijven alle bezittingen en schulden van u samen. Ook de bezittingen en schulden die u voor het huwelijk privé had.

Het is vanaf 2018 alsnog mogelijk om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen. U kunt dan huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris.

Trouwen in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen

Als u kiest voor trouwen in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen betekent dit dat alle bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk verkrijgt of verdient van beide partners zijn.

De grootste verschillen tussen de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen en de oude algehele gemeenschap van goederen zijn:

alle persoonlijke bezittingen en schulden die een partner vóór het huwelijk had, blijven privé;

alle schenkingen en erfenissen die een partner voor of tijdens het huwelijk verkrijgt blijven ook privé. (Tenzij de schenker anders bepaalt of in een testament iets anders is opgenomen.)

Bij het eindigen van uw huwelijk – door overlijden of scheiding – is het in het nieuwe wettelijke regime belangrijk dat u kunt aantonen wie eigenaar is van welke goederen. Een goede administratie is dus van groot belang. Voor aangekochte bezittingen is het bijvoorbeeld verstandig om een factuur of ontvangstbewijs met daarop de naam van de eigenaar goed te bewaren.

Bezittingen die tijdens het huwelijk zijn aangeschaft moeten wel tussen de partners worden gedeeld, tenzij u kunt aantonen dat u het betreffende goed met uw privé vermogen heeft betaald.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Als u kiest voor trouwen op huwelijkse voorwaarden betekent dit dat u zelf mag kiezen welke bezittingen en schulden op welke manier verdeeld worden.  Door te trouwen op huwelijkse voorwaarden kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat schuldeisers aanspraak kunnen maken op het vermogen van de andere partner. Ook hierbij is een goede administratie van groot belang.

Ondernemers

Vaak kiezen ondernemers voor trouwen op huwelijkse voorwaarden: de bezittingen en schulden blijven op deze manier gescheiden. Bent u al getrouwd? Het is ook mogelijk om tijdens uw huwelijk te kiezen voor het invoeren van huwelijkse voorwaarden en de mogelijkheden.

Let op! Notaris verplicht bij huwelijkse voorwaarden

De inhoud van uw huwelijkse voorwaarden zijn naar eigen inzicht en persoonlijke situatie in te vullen. Realiseert u zich wel dat deze huwelijkse voorwaarden verplicht notarieel moeten worden opgesteld. Laat u voorafgaand goed adviseren door uw notaris over de voorwaarden.

Voorbeelden huwelijkse voorwaarden

In onze praktijk zien wij verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden voorbij komen. Hierbij de meest gangbare voorbeelden uit onze praktijk:

  • Trouwen op huwelijkse voorwaarden met een koude uitsluiting: dit betekent dat uw bezittingen en schulden gescheiden blijven. Deze methode wordt veel toegepast wanneer één van de partners een eigen onderneming heeft;
  • Trouwen op huwelijkse voorwaarden met verrekenmethode: dit betekent dat uw gezamenlijke inkomen periodiek – bijvoorbeeld elk jaar – wordt verdeeld. Deze methode wordt regelmatig toegepast wanneer één van beide partners niet werkt, maar zo wel blijft meegroeien in het vermogen;
  • Trouwen op huwelijkse voorwaarden met algehele gemeenschap: dit betekent dat u al uw bezittingen en schulden samen deelt. U gaat terug naar de situatie van vóór 2018.

Opheffen, wijzigen en beëindigen huwelijkse voorwaarden

Bij het opheffen, wijzigen en beëindigen van uw huwelijkse voorwaarden moet u verplicht naar de notaris. Wilt u uw huwelijkse voorwaarden opheffen, wijzigen of beëindigen? Neem dan contact met ons op .

Huwelijkse voorwaarden laten opstellen?

Bij Abma Schreurs Notarissen zorgen wij er voor dat alles netjes in orde wordt gemaakt. Neem hiervoor contact op met 088 433 43 33 of mail ons via info@abmaschreurs.nl. Wij helpen u graag verder.

Brochure afbeelding
Samen Verder
Alles over wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat u zelf kunt bepalen.