23 september 2012 Nieuws

Nieuwe regels maken keuze van starters voor flexbv niet makkelijker

Voor samenwerking is een flex bv vaak aantrekkelijker

1 op de 3 ondernemers wil bij de start van een bedrijf niet aansprakelijk zijn voor de schulden die dat bedrijf gaat maken, terwijl 54% van de starters fiscale voordelen belangrijk vindt bij de keuze voor de juridische vorm van zijn bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek dat Netwerk Notarissen onder 1.600 ondernemers deed in verband met de nieuwe wet die vanaf 1 oktober voor bv’s geldt. Voor starters is het vaak fiscaal interessant om als eenmanszaak te starten, maar bij deze bedrijfsvorm is er geen bescherming van privévermogen als de onderneming mislukt. Beginnende ondernemers staan dus voor een ‘startersdilemma’.

Nieuwe regels voor bv

Vanaf 1 oktober 2012 gelden nieuwe spelregels voor de bv. Vanaf die datum is er geen startkapitaal van 18.000 euro meer nodig om een bv te starten. Bij de nieuwe flexibele bv of ‘flexbv’ vervallen allerlei formaliteiten. Dit geldt niet alleen voor startende ondernemers, maar ook voor bestaande bedrijven en bv’s. Wij verwachten dan ook dat een deel van de 892.000 eenmanszaken, v.o.f.’s en maatschappen zal overstappen naar de flex bv.

Startersdilemma

Hoewel de flex bv veel voordelen heeft, kunnen ook kanttekeningen gemaakt worden. Met name voor startende ondernemers is de flex bv pas aantrekkelijk als zij een aantal jaren aan het ondernemen zijn. Voor starters is het vaak fiscaal interessanter om als eenmanszaak te starten. Daartegenover staat dat alleen met de flexbv een scheiding tussen ‘privé en zakelijk’ bereikt kan worden. De keuze voor de eenmanszaak of de flex bv noemen we daarom ook wel ‘het startersdilemma’. Door de nieuwe spelregels is een bv wel aantrekkelijker geworden voor starters, omdat er geen startkapitaal meer nodig is, maar fiscaal gezien is de bv niet voordeliger geworden.

Uit onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt dat veel ondernemers juist de fiscale voordelen van de bedrijfsvorm belangrijk vinden. Maar ook wil 1 op de 3 ondernemers zo min mogelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van zijn bedrijf.

Flexbv aantrekkelijk bij samenwerking

In Nederland zijn er nu al 303.150 bv’s; er zijn in totaal 892.000 eenmanszaken, v.o.f.’s en maatschappen. Voor eenmanszaken, v.o.f.’s en maatschappen biedt de flex bv veel voordelen. Rob Cremers, notaris bij Abma Schreurs: “Een bedrijf kan alsnog overstappen naar de flex bv. Door de nieuwe spelregels kan met een bv beter een samenwerking met andere partners worden vormgegeven. Een flex bv kan namelijk ‘op maat’ gemaakt worden waardoor er afspraken kunnen worden gemaakt over de verdeling van winst en zeggenschap met andere partners. Maar ook een exitregeling voor het geval de samenwerking in de toekomst slecht afloopt.” Van de ondernemers die al een bv hebben, zegt 1 op de 5 in het onderzoek van plan te zijn om met anderen te gaan samenwerken.

Andere redenen

Ondernemers die al een bv hebben, kunnen door de statuten te wijzigen van hun bv een flexbv maken. Dit is in een aantal gevallen aantrekkelijk. Wij kunnen voor u een ‘flexbv-scan’ doen en u adviseren over de mogelijke aanpassing van uw statuten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de flex bv voor u heeft? In ons magazine ‘Je bedrijf m/v’ leest u er meer over. Wilt u het magazine kosteloos ontvangen? Stuurt u dan een verzoek per e-mail waarbij u vermeldt of u het tijdschrift per post of per e-mail wenst te ontvangen.

 

Brochure afbeelding
Download brochure

Lees ook