Een energielabel heeft u nodig bij de verkoop en verhuur van uw woning en gaat 10 jaar mee. Kijk hoe u dit label kunt aanvragen en voor meer informatie op de website van rijksoverheid.
Wat is een energielabel precies?
Een energielabel is een label dat laat zien hoe zuinig iets is. Volgens verschillende Europese richtlijnen moet een energielabel worden meegeleverd bij de verkoop van verschillende producten: een auto, een huis, elektrische apparaten, etc.
Voor een woning geldt dat het energielabel een koper of een huurder in één oogopslag laat zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen zoals de installatie van zonnepanelen, goede isolatie of een zuinige cv-ketel. Een energielabel is verplicht bij elke woningoverdracht.
Hoe komt u in 2021 aan een energielabel voor uw woning?
U maakt voor het verkrijgen van een energielabel een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Deze komt bij u thuis langs om een aantal kenmerken van de woning op te nemen, zoals bijvoorbeeld de afmetingen, de aanwezige isolatie en installaties. Op basis hiervan maakt de adviseur een berekening hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, warm water, etc. Als hij alles bekeken heeft, ontvangt u een energielabel.
Hoe lang blijft een energielabel geldig?
Een energielabel is 10 jaar geldig.
Hoeveel verschillende klassen zijn er?
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Blijven de kosten voor een energielabel gelijk of wordt het duurder?
Voor het aanvragen van een energielabel moet een vakbekwaam energieadviseur langskomen. Dit bezoek duurt 1-2 uur. De bepaling van het energielabel is daarom arbeidsintensiever geworden en dit heeft als gevolg dat het label duurder wordt.
Energielabel voorbeeld
Bekijk via deze link een voorbeeld van een energielabel voor een woning.