De troonrede is voorgelezen; de miljoenennota en het Belastingplan 2016 zijn gepresenteerd. Het kabinet wil de eigenwoningschenking vanaf 2017 weer invoeren. Daarnaast verandert in 2017 de ‘spaartaks’. En aanmerkelijkbelanghouders moeten voortaan bij terugkeer na emigratie de conserverende aanslag betalen. Lees hieronder de gevolgen van de plannen van Prinsjesdag 2015.
De ‘spaartaks’ gaat per 1 januari 2017 veranderen. De spaartaks is de belasting die wordt geheven over het spaargeld of ander vermogen dat voor de inkomstenbelasting in box 3 (sparen en beleggen) valt. Een van de veranderingen is dat een groter deel van het spaargeld belastingvrij wordt. Het heffingvrije vermogen wordt namelijk 25.000 euro. Daarnaast wordt niet meer het hele vermogen in box 3 tegen hetzelfde tarief belast. Er zijn namelijk schijven geïntroduceerd met bijbehorende percentages. Volgens het kabinet gaat een groot deel van de mensen met box 3-vermogen erop vooruit vanaf 2017.
Op 1 januari 2017 wordt de eigenwoningschenking uit 2014 opnieuw ingevoerd. Met de eigenwoningschenking kunt u eenmalig een bedrag van 100.000 euro belastingvrij schenken. Dit geld moet door de begunstigde in de eigen woning geïnvesteerd worden. Er zijn wel wat veranderingen aan deze belastingvrijstelling ten opzichte van 2014. De begunstigde van de schenking moet in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar vallen. Als u bijvoorbeeld in het verleden aan uw kind al een eigenwoningschenking heeft gedaan, dan kunt u dat in 2017 en daarna niet nog een keer doen.
Als een aanmerkelijkbelanghouder in het buitenland gaat wonen, krijgt deze een conserverende aanslag. U bent een aanmerkelijkbelanghouder als u belasting moet betalen in box 2. Als een aanmerkelijkbelanghouder na zijn emigratie tien jaar in het buitenland heeft gewoond, hoeft hij deze aanslag niet te betalen. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Als een aanmerkelijkbelanghouder terug in Nederland komt wonen, hoe lang hij ook in het buitenland heeft gewoond, moet hij de aanslag alsnog betalen.
De komende weken worden de plannen van het kabinet in de Tweede en Eerste Kamer behandeld. Plannen die vandaag zijn gepresenteerd kunnen dus nog aangepast worden.