Een testament opstellen, waarom zou je dat eigenlijk doen? De wet heeft toch al van alles geregeld. Het opstellen van een testament is saai, duur, kost tijd en is ook nog eens confronterend. Toch is het wel heel verstandig om een testament te laten opstellen. Want u wilt toch niet dat uw zuurverdiende geld in verkeerde handen komt? Of dat er ruzie ontstaat over uw erfenis?
Wat moet ik regelen bij het opstellen van een testament?
Om een testament op te laten stellen en te ondertekenen, moet u altijd naar de notaris. De notaris zorgt ervoor dat alles wat u wenst ook zo op papier staat, maar denkt ook met u mee hoe u uw nalatenschap het best kunt regelen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om middels uw testament belasting te besparen.
Hoe gaat het opstellen van een testament in zijn werk?
- Vraag een offerte op bij een notaris en als u deze accepteert, maakt u een afspraak.
- De notaris bespreekt met u wat uw wensen en mogelijkheden zijn. Aan het eind van deze bespreking tekent u een opdrachtbevestiging.
- De notaris maakt een dossier voor u aan en start zijn werkzaamheden.
- U ontvangt na ongeveer 2 weken een ontwerp van de akte. Omdat de akte in juridische taal is geschreven en dit moeilijk leesbaar is, ontvangt u bij dit ontwerp ook een toelichting.
- U leest thuis het ontwerp door en als u ook vindt dat er staat wat u met de notaris heeft besproken, maakt u een afspraak voor het tekenen van de akte. Staat er iets in dat niet klopt of wilt u nog iets weten? Dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen.
- U tekent het testament op het kantoor van de notaris en vanaf het moment dat u uw handtekening heeft gezet en de notaris ook, is uw testament rechtsgeldig.
- De notaris schrijft het testament in in het Centraal Testamenten Register zodat uw testament terug te vinden is als u komt te overlijden.
Is het echt nodig?
Het is niet verplicht om een testament te laten opstellen, maar echt wel aan te raden als u uw nabestaanden goed wilt achterlaten. In een testament kunt u namelijk van alles regelen waardoor er duidelijkheid bestaat over uw wensen bij uw overlijden. U kunt hierbij denken aan:
- Wie zijn uw erfgenamen, aan wie laat u uw vermogen na?
- Wie zorgt er voor uw minderjarige kinderen? (voogdijregeling)
- Uw vermogen blijft bij uw eigen kinderen als uw zoon of dochter scheidt van zijn/haar partner (privé-clausule). Zo ontvangt de ” koude kant” nooit een deel van uw vermogen.
- U kunt erfbelasting besparen
- U kunt een AWBZ-clausule laten opnemen. Dit houdt in dat uw kinderen hun erfdeel kunnen opeisen voordat de langstlevende is overleden. In het geval
- van een opname in een verzorgingstehuis kan het raadzaam zijn om uw vermogen te laten krimpen.
- Om ruzie over uw nalatenschap te voorkomen, kunt u een executeur benoemen. Hij of zij regelt diverse zaken zoals het opzeggen van abonnementen, het betalen van rekeningen, etc. Een executeur mag alleen over uw nalatenschap beheren en niet beschikken. Hij of zij mag uw nalatenschap dus niet verdelen. Een executeur mag iedereen zijn en hoeft dus geen familie te zijn. U kunt iemand benoemen die u vertrouwt.
Wat is er allemaal mogelijk?
Uit bovenstaande blijkt wel dat er heel veel mogelijkheden zijn voor het regelen van uw nalatenschap. Omdat iedereen iets anders wil, bestaan er ook verschillende soorten testamenten. U heeft vast wel eens gehoord van een langstlevende testament, een tweetrapstestament, een estateplanningstestament, een testament voor (on)gehuwden of een testament voor samenwonende partners.
Welk testament voor u het beste is hangt echt af van uw situatie: hoe is uw vermogen opgebouwd, hoeveel vermogen heeft u, heeft u kinderen, heeft u een samengesteld gezin, etc.
Naast een testament opstellen, dat na uw overlijden werkt, kunt u ook een “testament” laten maken dat al tijdens uw leven werkt: het levenstestament. Ook voor een levenstestament moet u naar de notaris.
Testament opstellen belangrijk?
Jazeker wel, u wilt toch ook belasting besparen, zelf bepalen waar uw vermogen naar toe gaat en alles goed achterlaten? In uw testament regelt u precies wat u wenst als u komt te overlijden. Eigenlijk kunt u bijna alles regelen. Wilt u meer weten over het hoe en waarom? Neem dan gerust vrijblijvend eens contact met ons op.