Heeft u besloten om binnenkort gaan samen te wonen? Gefeliciteerd! Het is dan belangrijk dat u een aantal zaken regelt. Bij een koopwoning bijvoorbeeld de leveringsakte en/of hypotheekakte en bij een huurwoning de huurovereenkomst. Als u niet gehuwd bent, is het maken van een samenlevingscontract een van deze zaken. Maar, wat moet er eigenlijk allemaal in het samenlevingscontract worden gezet? In dit artikel leggen we u uit waar u zeker rekening mee moet houden.
Wat is het samenlevingscontract precies?
Een samenlevingscontract is een notariële akte waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over diverse (financiële, juridische en praktische) zaken waar u mee te maken krijgt als u gaat samenwonen. Meer informatie? Lees dan alles over het samenlevingscontract.
Wat komt er dan precies in te staan?
Om u een goed beeld te geven waar u rekening mee moet houden bij het opstellen van een samenlevingscontract, hebben wij de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.
De meest belangrijke afspraken
- Wie betaalt de gezamenlijke kosten?
- Wie behoudt de spullen als u uit elkaar gaat?
- Wie behoudt de spullen als één van de twee komt te overlijden
Afspraken voor tijdens het samenwonen
- Betaalt u 50% van alle kosten die worden gemaakt voor het huishouden?
- Wie is eigenaar van alle meubels en alle andere bezittingen?
- Wie is eigenaar van de huisdier(en)?
Dit zijn allerlei zaken die van belang zijn bij samenwonen en dus vooraf afgesproken moeten worden.
Afspraken voor na het samenwonen
Het kan gebeuren dat u weer uit elkaar gaat. Ook hiervoor is het belangrijk bepaalde zaken vooraf vast te leggen. Hierbij moet u denken aan:
- Wie krijgt alle spullen?
- Wie krijgt het huis?
Verblijvingsbeding Daarnaast is het ook mogelijk om een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract. Hierin kunt u afspraken maken die gelden wanneer één van u komt te overlijden.
Conclusie
Zoals u leest, moet er dus een hoop geregeld worden bij het opstellen van een samenlevingscontract. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie om het contract te laten opstellen.