Een verblijvingsbeding is een afspraak die wordt gemaakt en wordt opgesteld in het samenlevingscontract. In dit beding wordt vastgelegd hoe u als partner elkaar beter kunt achter laten bij een overlijden. Er wordt o.a. vastgelegd dat alle meubels en andere goederen die jullie samen bezitten op naam komen te staan van de zogeheten langstlevende partner. Het verblijvingsbeding is heel belangrijk, want als u samen een huis heeft gekocht, wilt u natuurlijk wel dat uw partner in het huis kan blijven wonen. Wanneer jullie dit niet hebben, is het dus niet vanzelfsprekend dat je partner in de woning mag blijven wonen. De wettelijke erfgenamen heeft dan het recht om de achtergebleven partner uit huis te plaatsen.

verblijvingsbeding

Wat kan in het verblijvingsbeding worden vastgesteld?

Een groot voordeel van het verblijvingsbeding is dat je zelf kunt bepalen wat er in wordt vastgelegd. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de langstlevende de schulden voor de gezamenlijke bezittingen overneemt. Hierdoor is de bank verplicht om te accepteren dat de langstlevende de hypotheek voortaan alleen betaald. Hierdoor kan de achtergebleven partner dus in jullie huis blijven wonen.

Heb ik het beding nodig?

Of jullie een verblijvingsbeding nodig hebben in jullie samenlevingscontract is volledig afhankelijk van jullie situatie. Wilt u meer advies ontvangen? Neem dan vrijblijvend eens contact met ons op.

Neem contact op