wat kost een leveringsakte 12 februari 2024

Wat kost een leveringsakte?

De kosten van een leveringsakte kunnen een aanzienlijke rol spelen bij vastgoedtransacties, maar het begrijpen ervan is cruciaal voor een soepele overdracht. In deze blog duiken we dieper in op wat een leveringsakte is en welke kosten erbij komen kijken, zodat je goed voorbereid bent.

Leveringsakte: wat is het precies?

Een leveringsakte is een document dat bevestigt dat je huis naar een nieuwe eigenaar gaat. Je moet dit papier ondertekenen nadat de drie dagen bedenktijd, van het voorlopige koopcontract, voorbij zijn. Het is belangrijk om ook de wettelijke regels in de koopovereenkomst, die je eerder hebt getekend, te volgen. De leveringsakte en de koopovereenkomst moeten overeenkomen. Soms wordt dit document ook wel transportakte of overdrachtsakte genoemd. Zodra de leveringsakte bij het kadaster is geregistreerd en in de openbare registers is ingeschreven, is de overdracht van het huis officieel afgerond en ben je niet langer op papier de eigenaar van het onroerend goed.

Waarom is een leveringsakte nodig?

Als je iets wilt verkopen en de eigendom aan iemand anders wilt overdragen, moet je soms naar de notaris. Bijvoorbeeld als het gaat om de verkoop van een huis. Voor zo’n overdracht heb je een speciaal document nodig, dat heet: een leveringsakte of transportakte. Zonder dit document kan de eigendom officieel niet worden overgedragen en wordt de koper geen rechtmatige eigenaar. In dat geval blijft de verkoper de wettelijke eigenaar en staat als zodanig geregistreerd in het kadaster.

leveringsakte kosten

Factoren die de kosten beïnvloeden

Elke notaris kan zelf bepalen welke tarieven hij hanteert. Dit kan leiden tot verschillende kosten voor een leveringsakte. Het opstellen van zo’n akte vereist namelijk aardig wat werk. Eerst doet de notaris onderzoek naar de bevoegdheid van de verkoper. Vervolgens moet de notaris zorgen dat alle betrokken partijen aan hun verplichtingen voldoen. Ook moet hij ervoor zorgen dat eventuele boetes of hypotheken van het vastgoed worden geregeld en dat de koper tijdelijk het aankoopbedrag op een aparte rekening stort. De notaris moet ook uitleg geven over de leveringsakte aan de koper en deze voorzien van een eigendomsbewijs.

Meer informatie nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Als je nog meer vragen hebt of verdere verduidelijking nodig hebt over het verkrijgen van een leveringsakte, staan wij voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Ons team van deskundige notarissen staat ter beschikking om je te begeleiden in dit proces en om eventuele onduidelijkheden op te helderen.