70% van de Nederlanders heeft digitale erfenis nog niet geregeld

70% van de Nederlanders heeft nog niet geregeld wat er na hun overlijden met hun digitale erfenis moet gebeuren. Bij de groep jongvolwassenen (tussen 18 en 30 jaar) is dit percentage 85%. 22% van de Nederlanders heeft zelfs nog nooit over dit onderwerp nagedacht. U wel?

Een digitale erfenis, wat is dat?

Een steeds groter deel van ons leven speelt zich online af. Vrijwel iedereen heeft dus een digitale erfenis: e-mailaccounts, social media profielen, accounts voor opslag van foto’s en documenten in de cloud en online accounts bij winkels en streamingdiensten. Maar ook online tegoeden, online schulden en cryptomunten maken deel uit van een digitale erfenis.

Uit onderzoek blijkt nu dat veruit de meeste Nederlanders nog niet hebben geregeld wat er na hun overlijden met die digitale erfenis moet gebeuren. Terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders wil dat hun accounts helemaal verwijderd worden. Bijna 30% wil deze keuze overlaten aan de nabestaanden en ruim 8% wil de accounts online laten, al dan niet in de gedenkstatus.

Digitale erfenis niet geregeld, wat zijn de risico’s?

Heeft u ook nog niets geregeld? Dan leeft u, als u komt te overlijden, online gewoon door. Dit kan gedoe en pijnlijke momenten opleveren voor uw nabestaanden. Bijvoorbeeld als zij van mening verschillen over wat u met uw social media accounts had gewild. Of als zij door nietsvermoedende derden worden gefeliciteerd met uw verjaardag, of als deze felicitaties op binnenkomen uw social media accounts. 

Daarnaast is de digitale erfenis op dit moment nog niet in de wet geregeld. Op grond van de wet kunnen nabestaanden alleen uw huis, uw vermogen en uw persoonlijke bezittingen erven. Na uw dood wordt er dus niemand eigenaar van uw online nalatenschap. Dit brengt niet alleen problemen voor uw nabestaanden, maar ook risico’s met zich mee. Daarover leest u in dit artikel meer.

Hoe regel ik mijn digitale erfenis?

Als u uw digitale erfenis goed wilt regelen, kunt u dat het beste in uw testament doen. In uw testament kunt u namelijk heel duidelijk en precies aangeven wat er na uw overlijden met uw online profielen, accounts, tegoeden en schulden moet gebeuren. Ook kunt u in uw testament iemand benoemen die uw wensen moet uitvoeren. Dit noemen we ook wel de ‘social media executeur’. In een eerder artikel vertelden wij u al hoe u uw digitale erfenis opneemt in uw testament en welke vragen u daarvoor moet kunnen beantwoorden.

Er komt wetgeving aan

Ook de politiek is er inmiddels van doordrongen dat er meer aandacht moet komen voor digitale erfenissen. Niet alleen bij de mensen zelf, maar ook in wet- en regelgeving. D66 heeft daarom een Actieplan digitale erfenis opgesteld. Het zal nog wel even duren voor dit actieplan is omgezet in (Europese) wetgeving. Tot het zo ver is adviseren wij u om uw digitale erfenis in uw testament te regelen.

Vragen?
Heeft u vragen over uw offline of online nalatenschap? Neem dan gerust contact met ons op. De notarissen van Abma Schreurs beantwoorden ze graag.