Het huwelijksvermogensrecht wijzigt per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 verandert het huwelijksvermogensrecht. Als u na 1 januari trouwt en u niets regelt trouwt u automatisch in een zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen. Van veel van onze cliënten horen wij: Dan ben ik dus getrouwd op huwelijkse voorwaarden.Maar klopt dat wel? Wat wijzigt er eigenlijk?

 

Tot 1 januari 2018

Als u op dit moment al getrouwd bent, verandert er niets. De nieuwe regels gelden niet voor u.

Als u dit jaar nog trouwt kunt u ervoor kiezen om te trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

 

Gemeenschap van goederen

Regelt u van tevoren niets? Dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat u vanaf het ja-woord alle bezittingen en alle schulden, enkele uitzonderingen daargelaten, samen deelt. Oók de bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had. Schuldeisers kunnen bovendien aanspraak maken op al uw gezamenlijke bezittingen. Als u gaat scheiden moet u al uw bezittingen en schulden eerlijk delen.

 

Huwelijkse voorwaarden

Als u niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen, kunt u ervoor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. U kiest dan zelf welke bezittingen en schulden van wie zijn, en op welke manier zij bij een eventuele scheiding verdeeld worden. Veel ondernemers trouwen op huwelijkse voorwaarden. U moet voor huwelijkse voorwaarden bij de notaris zijn.

 

Het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018

Gaat u in 2018 trouwen en regelt u van tevoren niets? Dan trouwt u in een zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die u en uw partner vóór het huwelijk hebben gekregen niet in de gemeenschap vallen. Alle bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk krijgt vallen wel in de gemeenschap. Gaat u scheiden? Dan moet u die bezittingen en schulden fiftyfifty delen.

Ook erfenissen en schenkingen vallen, anders dan nu het geval is, vanaf 1 januari 2018 automatisch buiten de gemeenschap. Hierbij maakt het niet uit of de erfenis of schenking voor of tijdens het huwelijk is gekregen. Van deze regel kan worden afgeweken met een zogenaamde insluitingsclausule.

Bij een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen is dus géén sprake van huwelijkse voorwaarden. Ook in de beperkte gemeenschap van goederen kunnen schuldeisers aanspraak maken op het gezamenlijk vermogen, dat tijdens het huwelijk is gekregen. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart valt namelijk onder de nieuwe huwelijksregels in de gemeenschap van goederen. Dit bedrijf (of beter, de waarde ervan) moet bij een scheiding bovendien nog steeds worden gedeeld.

Voor ondernemers is het dus goed om ook vanaf 2018 op huwelijkse voorwaarden te trouwen! Maar ook in andere gevallen kunnen huwelijkse voorwaarden verstandig zijn.

 

Meer weten?

Wilt u weten wat het beste bij uw situatie past? Wat vanaf 2018 uw mogelijkheden zijn? Waar u dan op moet letten en hoe u de afspraken goed vastlegt? Abma Schreurs organiseert op drie verschillende tijdstippen en locaties het gratis seminar Huwelijksvermogensrecht, nieuwe huwelijksregels per 1 januari 2018. U bent van harte welkom op:

  • 7 november in Purmerend
  • 14 november in Edam-Volendam
  • 23 november in Hoorn

Eén van de notarissen van Abma Schreurs praat u daar graag bij over het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Ook heeft u tijdens dit seminar de mogelijkheid om vrijblijvend vragen te stellen over uw eigen situatie. Want ook voor de liefde en trouwen geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee!