U heeft al even een relatie, maar het is nog wel wat pril. Toch denkt u erover om te gaan samenwonen. U wordt gek van het heen-en-weer-gereis en uw huidige huurwoningen zijn eigenlijk te klein. Maar de huurmarkt zit muurvast. En de rente is nu nog laag. Is het dan verstandig om samen een huis te kopen? Of is het wellicht beter dat één van u een huis koopt? Abma Schreurs vertelt u er graag meer over.
Huis op twee namen of op één naam kopen
U heeft in deze situatie twee mogelijkheden: u koopt samen een huis, of één van u koopt het huis alleen en de ander trekt ‘er bij in’. Beide mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen.
Huis op twee namen kopen
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Daarnaast heeft u, als u samen een huis koopt, iets meer financiële ruimte en kunt u dus een groter huis kopen. De grootste nadelen van deze mogelijkheid doen zich eigenlijk pas voor op het moment dat u uit elkaar gaat.
Uit elkaar
Gaat u uit elkaar? Dan heeft u weer twee mogelijkheden: u verkoopt het huis, of één van u blijft in het huis wonen. In beide gevallen moet u rekening houden met kosten.
Blijft één van u in het huis wonen? Dan moet de bank daar toestemming voor geven. De hypotheek moet immers ook op één naam worden gezet. Daarvoor kijkt de bank onder meer naar het inkomen van degene die in het huis blijft wonen. Is dat voldoende? Dan kunnen het huis en de hypotheek bij de notaris op één naam worden gezet. Degene die in de woning blijft wonen moet dan wel de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Is het huis in waarde gedaald? Dan moet u allebei de helft van de restschuld betalen.
Is het inkomen van degene die in het huis wil blijven te laag en geeft de bank geen toestemming? Of wilt u allebei niet in de woning blijven wonen? Dan zult u de woning moeten verkopen.
Huis op één naam kopen
Als u ervoor kiest om een huis op één naam te kopen moet u samen kiezen wie het huis op zijn of haar naam krijgt. Dit is ook degene die de hypotheek afsluit. En de hypotheek ook alleen moet kunnen betalen. Het maakt daarbij voor de bank niet uit of u samen in het huis gaat wonen en afspreekt dat u allebei bijdraagt aan de hypotheek.
Blijft alles goed gaan tussen jullie en willen jullie in de toekomst toch allebei eigenaar worden van het huis? Dan kan dat. Jullie moeten daarvoor dan wel kosten maken.
Kosten en overwaarde
Als u voor deze mogelijkheid kiest en allebei bijdraagt aan de kosten en hypotheek, is het belangrijk dat u in een samenlevingscontract een aantal zaken vastlegt. Bijvoorbeeld wie welke kosten betaalt en hoe de partner die geen eigenaar wordt meedeelt in de waardestijging (of waardedaling) van het huis.
Uit elkaar
Gaat u op enig moment uit elkaar? Dan kan degene op wiens naam het huis staat gewoon in het huis blijven wonen. U zult dan alleen het samenlevingscontract moeten afhandelen.
Vragen?
Zoals gezegd hebben beide mogelijkheden hun eigen voor- en nadelen. U moet zelf afwegen welke voor- en nadelen voor u zwaarder wegen. Heeft u daar vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. De notarissen van Abma Schreurs beantwoorden ze graag.